Teknoloji

Router Nedir , Ne İçin Kullanılır ve Nasıl Çalışır ?

Merhaba, bu makalede sizlere Router (Yönlendirici) nedir? Router ne için kullanılır? Router nasıl çalışır? Sorularına yanıt arayacağız.

Router ( Yönlendirici ) Nedir ?

Router, genellikle karmaşık çalışma prensibine sahip ve internetin çalışması için gerekli olan bir araç olarak algılanıyor. Aslında çalışma prensibi çok kolay. Sizlere yabancı terimleri minimalize ederek açıklamak isterim. Bu sayede Router denen aletin ne kadar önemli ve basit bir çalışma prensibi olduğunu öğreneceksiniz. Router internet bağlantısı sağlamak için kullanılan bir cihazdır. Router cihazınızın internete bağlanabilmesi için gerekli ağ altyapılarını tarayarak istenilen IP adresini sizlerin cihazına taşımak için kullanılır.

Örnek verecek olursak bir bilgisayarınız var ve internete bağlanmak istiyor. Bilgisayarınız Router’a gidip “ben internete bağlanmak istiyorum, bana Google’nin IP adresini getir” diyor. Router ise bu isteği alıgılayıp ağ altyapısını tarayarak Google isimli IP adresini sizlerin cihazına taşıyor. Bütün mesele temelinde aslında bundan ibaret. Ancak derinlemesine bakıldığında Router sizlerin dediği gibi karmaşık bir hale geliyor. IXP, DNS, Fiber Altyapı… derken kafalarınız allak bullak oluyor.

Ancak temelde Router IP adresileri arası nakliye yapan bir işçi gibi çalışıyor.

Router Ne İçin Kullanılır?

Router kısa ve öz olarak, IP adresleri arası bağlantıyı sağlar. Eğer bağlantı uzaksa IXP kullanır. Aşağıda çalışma mantığından bahsedilmiştir.

"<yoastmark

Router Nasıl Çalışır?

Router ADSL, (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) ve VDSL, (Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı) paketleri ile çalışır. Sizlere temelde bahsedecek olursak: ADSL ve VDSL sizlerin abone olduğu telekomünikasyon şirketlerinin internet sağlamak için sağladığı paketlere denir. Router mahallenizde bulunan altyapı aracılığı ile operatörünüzün merkez binasına bağlanır. ADSL ya da VDSL paketlerini alır. Daha sonra merkezden aldığı paket ile cihazınıza döner ve internet bağlantısı sağlanmış olur.

IXP Roterin çok uzak olan (Kıtalar ya da ülkeler arası) IP adreslerine bağlanmak için kullanılır. Örneğin Google, Amerika Birleşik Devletlerinin Kaliforniya Eyaletinin San Fransisco şehrinde. Sizse Türkiye’nin İstanbul şehrindesiniz. Google’nin IP adresi ile sizin IP adresiniz arasında binlerce kilometre var. Bu kadar yolu Router ile katedemezsiniz. Router’in maksimum mesafesi ortalama 4km’dir. Bu sebepten Router, IXP (İnternet Değişim Noktası) adı verilen, Router’in büyük abisi diyebileceğimiz büyük fiziksel altyapıya bağlanır. IXPler ülkeler ve kıtalar arasına kablolar aracılığı ile ulaşır. Router’ınız Google’ye gitmek için IXP’ye bağlanır. IXP Google’in IP adresini alır ve sizin Router’ınıza ileti. Router’ınız ise IXP ile uzaktan getirdiği bu IP adresini sizin cihazınıza iletir ve böylece Amerika’daki IP adresini evinize getirmiş oluyorsunuz. Router bu şekilde çalışır.

Bu makalede sizlere, Router nedir? Nasıl çalışır? Ne için kullanılır? Sorularına yanıt verildi okuduğunuz için teşekkür ederim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu