Bilim

Aurora Ne Demek , Muhteşem Kuzey Kutup Işıkları Nasıl Oluşur

Aurora Nedir ( Ne Demek ) ?

Aurora Nedir : Eski zamanlarda insanlar Auroraların Tanrılardan birer işaret olduğunu düşünürlermiş. Ruhların dansı dedikleri bu muhteşem görsel şölen adını Roma Şafak Tanrısından alıyor. Aurora ne demek kısaca  şafak anlamına geliyor. Dünyanın kutup bölgelerinde oluşan parlak ışımalar olarak tanımlayabileceğimiz auroraları yakından tanıyalım. Günümüzde artık bilimsel verilere sahibiz. Bu ışık olayları uzayda hızla ilerleyen elektronların Dünya’nın atmosferinin en dış tabakasında bulunan oksijen ve nitrojenle çarpışması sonucu oluşuyor. Çarpışma sonucu uyarılan oksijen ve nitrojen atomları temel enerji düzeylerine dönerken foton salınımı yapar. Bu salınım sırasında açığa çıkan fotonlar bizim gözlemlediğimiz auroralardır. O zaman birazda kuzey kutup ışıkları nasıl oluşur bu konudan bahsedelim.

Kuzey Kutup Işıkları Nasıl Oluşur ? Auroralar hangi renkte olur?

Kutup ışıkları içerisinde pek çok renk barındırır. Bu renklerin oluşumu genellikle elektronların hızına, oksijen ve nitrojenin enerji düzeyine bağlıdır. Atmosferin ne kadar üstünde çarpışma gerçekleşiyor ve hangi elementler arasında çarpışma oluyorsa renkler de buna bağlı olarak değişecektir. En çok gözlenen renk yeşildir.  Yüksek enerjili elektronlar oksijenin yeşil ışık yaymasına neden olurken düşük enerji kırmızı ışığı açığa çıkarır. Mavi rengin kaynağı ise nitrojendir. Bu renklerin karışımı olan mor, pembe ve bunların pek çok tonunu görebileceğiniz auroralar insanın evrene bir kez daha hayran olmasını sağlıyor.

Dünya’nın Kuzey kutup nokatasında gözlem aurolara Aurora Borealis (Kuzey Işıkları ) ve Güney kutup  noktalarında gözlemlenen Auroralar Aurora Australis (Güney Işıkları) olarak da adlandırılırlar. Kutup Işıkları nasıl oluşur sorusu kadar merak edilen soru Kutup Işıkları nerede oluşur? Genellikle kuzey kutbunda oluştuğu düşünülse de aslında her iki kutupta da oluşurlar. En iyi gözlem zamanı ise gece vakitleridir.

aurora-nedir-kısaca
aurora-nedir-kısaca

Aurora Nerede Görülür ?

Kuzey kutbunda Alaska, Kanada, İzlanda ,Kuzey İskandinavya ve Rusya da gözlemlenebilirler. Güney yarım kürede Yeni Zelanda , Şili ve Avustralya’nın uzak kenarlarında görülebilir.

Kuzey ışıklarının oluşumu aslında güneşle aramızdaki manyetik bağı gösterir. Dünyanın manyetik alanının etkisini bu muhteşem doğa olaylarıyla somut bir şekilde görebiliriz. Aurolar konusuda astronom Vassilis Angelopoulos Bu olayın tetikleyicisinin manyetik temaz olduğunu ilk gez bu verilerle gözlemlemiş oluyoruz. diye belirtmiştir. Bunu söylediğinde 1998 yılında ilk kez Aurora oluşumdan saniyeler öncesini kayıt altına alan sondaların verilerinden bahsediyordu.  Auroralara sebep olan manyetosferik fırtınaların başlangıcını THEMIS uzay sondaları görüntülemeyi başarmıştı.

aurora hangi katmanda görülür
aurora hangi katmanda görülür

Aurora atmosferin hangi katmanında oluşur ?

Aurora atmosferin en sıcak katmanı olan Termosfer tabakasında oluşur. Bu tabakada sıcaklık öyle yüksektir ki 1000 ila 1650 C ye kadar çıkabilir. Gazlar bu tabakada iyonlarına ayrışmış bir halde bulunmaktadır.

Bilim ilerledikçe açıklanması gereken pek çok detay olsa da günümüzde artık Auroraların Roma Tanrılarıyla bir ilişkisi olmadığını biliyoruz. Yine de bu muhteşem doğa olayı sayesinde insan yaşadığı ve tanık olduğu güzelliklerle dünyada olduğuna şükrediyor.

Sıkça Sorulan Sorular ?

[toggle title=”Aurora Ne Demek ?” state=”open”]Dünyanın kutup bölgelerinde oluşan parlak ışımalar olarak tanımlayabiliriz.[/toggle]

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu