Teknoloji

Bilişim Etiği Nedir İlkeleri Nelerdir ? 2024👍

Etik , bilişim etiği nedir kavramlarını kısaca açıklayıp, etik ilkelerden de bahsetmek istiyorum. Bilişim teknolojileri dersi bilişim etiği ve bilgi güvenliği konusu olarak işlenmektedir. Hazırsanız yazımıza başlayalım.

Etik Nedir Kısaca Bu kavramı Açıklayalım

Etik nedir kavramı bilişim teknolojileri dersinin bir kazanımı olarak işlenmektedir. Kısaca açıklayacak olursak; İnsanların yaşadıkları ortamda yaptıkları davranışların doğru ya da yanlış olarak değerlendiren felsefedir. Günlük hayatta uyulması gereken bir çok kural vardır. İşte bu kurallara uyulmadığı taktirde sorunlar oluşacağı için herkes için geçerli kurallar olmak zorundadır. Sonuç olarak bu kurallara ve davranışlara etik davranış yada kavramı denilmektedir.

Toplum olmanın en önemli kavramlarından biride bu kurallardır. Ayrıca günlük hayatta uyulması gereken toplumsal etik kuralların olduğu gibi internet ortamın da da bir toplum buluşma yeri olmasından dolayı buranında kuralları olması gayet doğaldır. Bu etik kulların olmadığı bir internet ve bilişim düşünün ne kadar çok problem çıkardı değil mi ?  işten bundan dolayı bu kurallara belirlenmeye başlanmıştır.

bilişim-etiği-nedir
bilişim-etiği-nedir

Bilişim Etiği Nedir ?

Bilişim Etiği nedir ;  İnternet ve Bilişimle ilgili tüm araçların kullanımı sırasında uyulması gereken kuralları ve bunu tanımlayan ilkelerdir.

Bilişim Etik İlkelerin Temel Amaçları

  •  Bilişim teknolojilerini kullanan kişilerin yanlış davranışlarını engellemek
  •  Kişileri güvende tutmak
  •  Kişilerin haklarını korumak
bilişim-etiği-örnekleri
bilişim-etiği-örnekleri

Bilişim Etiği Örnekleri

Bilişim etiği konusunda örnek verecek olursak.

  • Arkadaşınızın size emanet ettiği bir usb bellek içindeki dosyaları izinsiz bakmak etik ilkelerine uymayan bir durumdur.
  • Yada daha ileri götürüp bu dosyalar içinde bulduğunuz resim yada yazıları izinleri olmadan sosyal medya gibi yerlerde paylaşmanızda etik ilkelerine aykırı ve bilişim suçları kapsamına girer.

Bilişim Etiği Temel Etik İlkeleri Nelerdir ?

  • FİKRİ MÜLKİYET
  • ERİŞİM
  • GİZLİLİK
  • DOĞRULUK

Bu temel etik ilkeleri nelerdir kısa kısa açıklayalım.

Fikri Mülkiyet

Düşünüp tasarlayarak kendinizin ürettiği ürünlerin tamamıdır. Geliştirilen bir program, web sitesi yada , film senaryosu yada bir müzik yazmak fikri mülkiyet anlamına gelir. Eğer sizin de böyle yaptığınız bir çalışma var ise fikri mülkiyet haklarını almanız gerekmektedir. Bunun için Tescil firmaları bulunmaktadır.

İlla geliştirdiğiniz bir programı yaptığınız bir çalışmayı fikri mülkiyet kavramına alıp koruma altına almaya da bilirsiniz. Tercihinize bağlı olarak geliştirdiğiniz bu çalışmayı herkesin kullanımına açabilirsiniz.

Bilişim Konusunda En güzel örnek Linux işletim sistemleridir. Bu işletim sistemini indirmek kullanmak geliştirmek içerisinde kullanılan tüm programlar ücretsiz ve mülkiyetleri kısıtlanmamıştır. Ayrıca bu tarz kullanım sınırı olmayan uygulamalara açık kaynak kodlu yazılımlar denilmektedir.

Erişim

Bilgiye internet ortamında erişim olarak düşünebilirsiniz. Web de araştırmalar yaparken bulduğunuz bilgilere erişmek olarak erişimi tanımlayabiliriz. Yani yaptığınız bu araştırmalardan elde ettiğiniz bilgiler nereden aldığınız konusunda bilgi vermektir.

Gizlilik

Özellikle arama motorlarında yaptığımız aramalarda arkamızda ceşitli çerezler ( kırıntılar ) yani izler bırakırız. Yani gizlilik ilkesinin tersi bir anlam ifade etmektedir.

Doğruluk ( doğruluk nedir bilişim Sorusunu Cevabı )

Bilişim teknolojilerini araçlarının kullanımının doğru ve düzgün bir şekilde olması herkesin yapması gereken bir etik kuralıdır.

Bilişim Etiğinin Önemli Olan 10 Etik İlke

bilişim etiği kavramına uygun olmayan durumlar olarak bu kuralları sayabiliriz.

  1. Başkalarına zarar vermek amacı ile bilişim teknolojilerini kullanamazsınız.
  2. Başkalarının hazırlamış olduğu dosyaları karıştıramazsınız.
  3. Başkalarının hazırlamış olduğu verileri inceleyemezsiniz.
  4. Hırsızlık gibi kötü amaçlarda kullanamazsınız.
  5. Yalancı şahitlik gibi yanlış davranışlarda kullanamazsınız.
  6. Lisanssız yazılımlar kullanamazsınız.
  7. Başkasına ait bilişim araçların izinsiz kullanamazsınız.
  8. Başkalarının çalışmalarını kendinize aitmiş gibi gösteremezsiniz.
  9. Hazırlamış olduğu çalışmaların sonuçlarına dikkat ederek hazırlamalısınız.
  10. Saygı kurallarına dikkat ederek kullanmalısınız.

İnternet Etiği Nedir ?

Bilişim etiği kavramı ile aynı düşünülebilirsiniz. Kısaca bilişim teknolojilerini internet ortamında doğru ve düzgün bir şekilde kullanmak olarak tanımlayabiliriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Etik Nedir Kısaca ?

İnsanların yaşadıkları ortamda yaptıkları doğru yada yanlış davranışları inceleyen felsefeye etik denilmektedir.

Bilişim Etiğine Uymayan Davranışlara Ne Denir ?

Siber zorbalık denilmektedir.

Bilişim Etiği Nedir Kısaca ?

Bilişimle ilgili tüm araçların kullanımı sırasında uyulması gereken kuralları ve bunu tanımlayan ilkelerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu