Dijital Vatandaşlık Nedir Kısaca ve Dijital Ayak İzi Nedir ?
İçindekiler
Dijital vatandaşlık nedir kısaca açıklayacağım bu yazımda sizlere dijital ayak izinden ve dijital vatandaşlığın faydalarından bahsedeceğim. Hazırsanız yazımıza başlayalım.
Dijital Vatandaşlık Nedir Kısaca ?
Dijital vatandaşlık, denince aklınıza ne geliyor ? Öncelikle bu soruyu kendinize sormanızı ve birkaç dakika bu sorunun üzerine düşünmenizi istiyorum, daha sonra yazımızı okumaya başlayabilirsiniz ve bulduğunuz cevapları kendinize sorduğunuz soru ile karşılaştırınız.
Dijital vatandaşlık kavramı aslında temelde bir vatandaşın faydalanabileceği devlet hizmetlerinin dijital ortamda yani internet ortamında sunulmasıdır. Dijital vatandaşlık hizmetleri çok çeşitli dallarda yapılmaktadır. Bunlar ise şu şekilde belirtilebilir; vergiler, harçlar, ödemeler, telekomünikasyon hizmetleri.
Dijital Vatandaşlığın Hizmet Alanları Nelerdir ?
Dijital vatandaşlık hizmetleri, aslında bir çok alanda geçerlidir. Detaylı olarak bahsetmek gerekirse;
- Vergiler, cezalar ve harçların ödemeleri: Örneğin ödememiz gereken kyk borçlarımız, ödememiz gereken trafik cezaları. Üniversite öğrencilerinin okullarına ödedikleri öğrenim ücretleri görebilirsiniz.
- Trafik ve ulaşım hizmetleri: Her çeşit yol ve taşıma türü hakkında bilgiler alabilirsiniz.
- Telekomünikasyon hizmetleri: Cep telefonunuzun imei numarasının başkasına aktarılıp aktarılmadığını öğrenebilirsiniz.
- Şikayet ve bilgi edinme hizmetleri: Belirli bir kurum hakkında veya hizmet alamama durumu hakkında yetkili mercilere ulaşabilirsiniz.
- Sosyal güvenlik ve sigorta ile alakalı hizmetler: Çalışma geçmişinizin sigorta dökümleri, ne zaman emekli olacağınızın hesaplanması hizmetleri.
- Sağlık ile alakalı hizmetler: Bir hastaneden randevu almak, bir doktordan randevu almak, aile hekiminizi değiştirip başka bir hekimi seçmek, aile hekimliğinizi değiştirmek, kullandığınız ilaçların dökümleri, aşı randevuları.
- Kişisel bilgiler: Aile ve bireysel bilgiler, kardeş sayısı, kardeş adı soyadı, kendi ad soyad bilgileriniz.
- İş ve kariyer imkanları: Çeşitli kariyer kapıları size açılabilir ilanlar ile ilgili duyurular yapılabilir.
- Güvenlik: Örneğin siber güvenlik alanında hizmetler
- Genel bilgiler: İkametgah adresi sorgulama, aile soy ağacı sorgulama…
- Eğitim: Kredi yurtlar kurumu burs ve kredi başvuruları, savcılık sınavları vb.
- Çevre, tarım, hayvancılık: Destekleme birimleri, çiftçi kayıt sistemi, hayvan pasaportu
- Devlet ve mevzuat: Mevzuatlar hakkında bilgi alabilirsiniz.
- Adalet: Dava takip, dava dosyası sorgulama.
Olarak sıralanabilir.
Dijital vatandaş olduğunuzun belirtileri ise şu şekilde ifade edilebilir. Bankacılıkta mobil bankacılık hizmetlerin ve internet bankacılığının kullanılması. Sağlık alanında e-randevu oluşturma, covid-19 aşı randevusu alma, aile hekimini değiştirme, e- okuldan öğrencisinin devamsızlık bilgilerini takip eden bir veli, bunların hepsi dijital vatandaş olarak tanımlanabilecek bir bireyin kullandığı dijital hizmetlerdir.
Dijital Ayak İzi Nedir ?
Dijital ayak izimiz, aslında bilgisayar kullanıcılarının internet ortamındaki dijital kimliklerinin yansımasıdır. Burada gezindiğiniz siteler, yer imlerine eklediğiniz siteler, beğendiğiniz paylaşımlar, bu paylaşımlara yaptığınız yorumlar, bıraktığınız emojiler bizlerin dijital ayak izini oluşturur. Sanal ortamda ki izlenilen reklamlar aslında dijital ayak izimizin birer yansımasıdır. Örneğin Trendyol üzerinden sürekli alışveriş yapan birinin giyecek yiyecek siparişleri ile ilgili reklamlara daha sık rastlaması sizce bir tesadüf mü dür ?
Tabi ki hayır. Tüm bunlar göz önüne alındığında dijital kimliğimizi korumamızın ne kadar önemli olduğunu sizlerle paylaşmak isterim. Unutmayın ki dijitalleşen bu dünyada sizlerin çevrimiçi alışkanlıkları yaşama biçiminiz hakkında, genel kişiliğiniz hakkında bir çok bilgiye kolay yoldan ulaşılmasını sağlayacaktır. Unutmayın ki dijital ortamda her bilgi arkanda bir iz bırakır ve tamamen silinmesi imkansızdır. Bu sebeple dikkat düzeyi yüksek bilinçli bir dijital vatandaş olmanızı dilerim.
Dijital Vatandaşlığın Faydaları Nelerdir ?
Dijital vatandaşlığın faydaları genelde iki alt başlık altında incelenebilmektedir. Bu başlıklar şunlardır;
1- Dijital Vatandaşlığın Vatandaşlar Açısından Avantajları
- Hızlı işlem yapabilme
- Tek bir adresten bir çok işlemi yapabilme
- Uygulama standardı
2-Dijital Vatandaşlığın Kurumlar Açısından Avantajları
- Uygulama birliği
- Kırtasiye masraflarında azalma
- Daha az personel ihtiyacı
- İşlemlerin hızlı olması
[box type=”success” align=”aligncenter” class=”” width=””]https://www.nedir-bu.com/creative-commons-nedir-cc-lisans-turleri-nelerdir/[/box]
Sıkça Sorulan Sorular
Dijital vatandaşlık nedir kısaca
Dijital vatandaşlık kavramı aslında temelde bir vatandaşın faydalanabileceği devlet hizmetlerinin dijital ortamda yani internet ortamında sunulmasıdır.