Doğa

Dünyanın En Büyük Ormanları Hakkında Bilgiler

Dünyanın En Büyük Ormanları

Ormanlar gerek sağladıkları oksijen miktarı gerekse canlılara yaptıkları ev sahipliği sebebiyle insanlık için hayati önem taşımaktadır. Dünyanın en büyük ormanları özellikle son zamanlarda artan hava kirliliği ve karbondioksit salınımı sebebiyle dahada çok önem kazanmıştır. Dünya üzerinde bulunan bu ormanlarda hala keşfedilmeyi bekleyen canlı türleri bulunmakta ve bu ormanlara bilim adamları tarafından oldukça fazla keşif gezisi düzenlenmektedir. Bununla beraber küresel ısınma sebebiyle ormanlarda yaşayan bitki ve hayvan türlerinin bazılarının nesli tükenme tehlikesi altındadır.

Ormanlar sadece ağaçların sağladığı faydalar olarak görülmemelidir. Kara kütlesi üzerinde bulunan biyoçeşitliliğin büyük bir kısmı ormanlar üzerinde bulunmaktadır. Aynı zamanda insanlarda ormanlar sayesinde kendilerine yaşam alanları sağlamakta ve gereksinimlerini karşılayabilmektedir.

İnsanlar boş zamanlarında kendilerinin girmesine izin verilen orman kısımlarında keyifli vakit geçirebilir ve sağlıklarına iyi gelecek yürüyüşler yapabilmektedir. Ormanların en büyük faydalarından biride karbondioksit depolama miktarıdır. Özellikle dünyanın en büyük ormanları sağladıkları depolama alanları sayesinde iklim üzerinde çok büyük olumlu etki yaratmaktadır. Ormanlar sıcak ve soğuk dengesinin sağlanması sayesinde aynı zamanda dengede tutucu özelliğe sahiptir.

amazon-ormanları
amazon-ormanları

Ormanların bu kadar fazla önem teşkil etmesine ve insanlığın varlığı için olmazsa olmaz olmasına rağmen her geçen yıl orman yangınlarında artış gözlemlenmektedir. Bu yangınların bazıları insan kaynaklı olabildiği gibi bazıları ise kürsel ısınma sebebiyle boy göstermektedir. Birey olarak insanların özellikle ormanlık alanlarda yaptıkları faaliyetlere çok fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Dünyanın akciğerleri olarak betimlenen ormanlar gelecek nesillere aktaracağımız en önemli şeylerin başında gelmekte ve çok büyük önem arz etmektedir.

Dünya Üzerinde Bulunan En Büyük Ormanlar

Dünya üzerinde kapladığı yer en fazla olan ve dünya oksijeninin neredeyse %20 gibi bir oranını üreten amazon ormanları, dünyanın en büyük ormanları listesinde başı çekmektedir. Amazon ormanları çok fazla bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Brezilya, Ekvator, Peru, Kolombiya gibi birçok farklı ülkenin sınırları içersin de bulunur. Bilim adamlarının sürekli keşif gezileri düzenlediği amazon ormanları çok fazla canlı türüne ev sahipliği yapmasına rağmen henüz keşfedilmemiş çok fazla balık ve omurgasız canlıda amazon ormanlarında bulunmaktadır. Orman tipi olarak geniş yapraklı yağmur ormanları statüsünde geçen bu ormanlar dünyanın ekolojik dengesi için büyük önem arz etmektedir.

Dünyanın en büyük ormanları kategorisinde ikinci sırada kendine yer bulan Afrika yağmur ormanları dev yapraklardan oluşmasıyla dikkat çekmektedir. Fakat küresel ısınma ve iklim olayları sebebiyle bu ormanlarda alan kaybı yaşanmaya başlamıştır. Özellikle 2000’li yıllardan sonra iklim değişikliklerinin çok fazla artması ve ormanların tarım arazisine çevrilmesi sebebiyle uydu üzerinden bile rahatlıkla görülebilen alan kayıpları yaşanmaktadır.

tongass-ormanı
tongass-ormanı

Tongass ormanı da ılıman yağmur ormanları kategorisinde yer alan ve kapladığı alan altmış bin kilometreden fazla olan dünyanın en büyük ormanları statüsünde kendine yer bulan ormanlardan biridir. Sağladığı oksijen miktarı hiçte azımsanmayacak derecede olan Tongass ormanı, ılıman yağmur ormanları arasında en çok canlı çeşitliliği olan ormanlarında arasında yer almaktadır. Özellikle son yıllarda bu tür ormanların korunması ve alan kaybı yaşanmaması için bilim adamları tarafından çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.

İklim değişikliklerinin ve orman yangınlarının önüne geçebilmek için yapılan bilimsel araştırmalar her geçen gün hız kazanmakta ve sonuca ulaştırılmaya çalışılmaktadır. Çok fazla canlı türünü ve endemik bitki türünün bir arada barındıran bu ormanlarda yaşanan yangınlar canlı türlerinin tamamen yok olmasına sebebiyet verebilir. Bu sebeple özellikle insan hatasından kaynaklı olarak çıkması muhtemel yangınların önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu