
Edmodo nedir,ne işe yarar ve nasıl kullanılır başlıklı bu yazımızda yeni bir web 2.0 aracını tanıtmak istiyorum. Merak ediyorsanız hemen yazımıza başlayalım.
Edmodo Hakkında | |
Kimler Kullanabilir ? | Orta Okul, Lise Kademesi |
Uygulama Ücretli mi? | Ücretsiz Kullanım |
Üyelik gerekli mi? | Üyelik gerekli |
Uygulamanın desteklediği diller hangileri? | Türkçe ve diğer diller |
Edmodo Nedir ?
Sanal sınıf oluşturmak için kullanılan bir web 2.0 aracıdır. Öğretmen , öğrenci ve veli etkileşimi artırmak için kullanabileceğiniz alternatif bir platformdur. Sınıf dışında öğrenmeyi artırmaya yönelik çalışmalar yapmak amacıyla kullanabilir. Edmodo sayesinde sınıf dışında öğrencilerinizle iletişimde olmak onlara çalışamalar göndermek çok kolay olacaktır. Bu araç sayesinde neler yapabilirsiniz;
- Sınıf ve alt gruplar oluşturma.
- Anketler yapma.
- Dosya ve klasör paylaşımı.
- Quiz yapabilme.
- Ödev gönderme ve süre sınırlaması verme.
- Duyuru yapma.
- Etkinlik alanı sayesinden alternatif uygulamalar yapabilme.

Bu web 2.0 aracı sayesinde öğrencilerde dijital ortamın ve teknolojinin bilinçli kullanımı ile ilgili kazanım elde edilir, ayni zamanda aşina oldukları tasarım yapısı sayesinde programin kullanışlılığı ilgilerini arttırabilir.
Edmodo Üyelik İşlemleri Nasıl Yapılır ?
Öncelikle sitesi olan edmodonun adresine giriş yapalım. Bu aşamadan sonra yapacağımız işlemleri maddeler halinde görsellerle birlikte anlatacağım. Ayrıca üyelik olarak öğretmen üyeliği üzerinden anlatacağım. Diğer iki üyelik türü olan öğrenci ve veli üyelik işlemleri ile benzerlik göstermektedir.
- Ana sayfadanın sağ üst köşesinden bulunan kaydol butonu ile üyelik işlemlerini başlatabiliriz.
edmodo-kayıt-işlemleri - Açılan sayfadan hangi tür üyelik açacaksanız yani öğretmen, öğrenci ve veli birini seçiyoruz. Ben öğretmen hesabı seçerek işlemlere devam ediyorum.
öğretmen-üyeliği - Hızlı bir şekilde üyelik işlemini tamamlamak isterseniz gmail , office 365 hesabınızla başvuru yapabilir ya da direk bir e-mail adresi ve şifre belirleyerek bir sonraki aşamaya geçebiliriz.
edmodo-hesap-oluştur - Yeni gelen sayfada isim ve soy isim bilgileri istenecek, bu alanı da dolduralım ve bir sonraki sayfaya geçelim.
- Bu sayfada ise sınıf kurma işlemini seçerek ilerleyelim
sanal-sınıf-kur - Gerekli alanları doldurup sonraki butonuna basalım. Resimde örnek bir sınıf hazırladım.
sanal-sınıf-oluşturma - Sınıfımıza özel bir renk belirleyelim ve sınıf oluştur butonuna basalım. Artık bundan sonra öğrenci ekleme ekranı karşımıza gelecek. Dilerseniz bu ekran devam edebilir ve öğrencileri ekleyebilir ya da bu ekranı kapatıp edmodo hesabınızdan işlemleri yürütebilirsiniz.
- Öğrencileri ekle ekran görüntüsüne bakarak yapılacak işlemleri anlatmaya çalışayım. Eklemek istediğiniz öğrenciler için isim, soy isim ve mail adreslerini girip üst kısımda bulunan invite butonuna tıklayarak öğrencileri edmodo sanal sınıf aracına davet etmiş olursunuz.
sanal-sınıf-öğrenci-ekleme
Edmodo Nasıl Kullanılır?
Sanal sınıf uygulaması ana sayfa ekran görüntüsü üzerinden madde madde seçeneklerin görevlerinden bahsedeyim.

- Ana sayfa dönme sekmesi.
- Hali hazırda eklediğiniz ve yeni eklemek istediğiniz sınıflara erişeceğiniz sayfa.
- Etkinlik ve oyunların bulunduğu sayfa.
- Eklediğiniz dokümanlara erişeceğiniz sayfa.
- Özel mesajlar bölümü.
- Paylaşım alanı. Burdaki paylaşımlar genel olacaktır. Bir sınıf seçip onun ekranında paylaşım yapılmalıdır.
- Sınıflara hızlı erişim sekmesi.
- Duyurular penceresi.
- Profil ayarlarının yapıldığı ekran.
Tanımladığınız sınıflardan birine girerek paylaşım sekmesinden hızlı bir şekilde sanki sosyal ağlarda resim paylaşımı yapıyormuş gibi istediğiniz içeriği paylaşabilirsiniz. Ayrıca paylaşım sekmesi üzerinde anket ekleyip öğrencilerinizden geri dönütler alabilirsiniz.
Resimde görülen örnek sınıf ana sayfasında + işaretine basarak ek içerikler de gönderebilirsiniz. Bunlar ise; ödev oluşturma, kısa sınav oluşturmadır.

Edmodo Avantaj Ve Dezavantajları Nedir ?
Avantajı
- Ücretsiz bir şekilde kullanalabilirsiniz.
- Aşina olunan bir kullanım yapısı vardır.
- Sınıfı alt sınıflara bölme ve grup çalışmaları yapabilirsiniz.
- Bir çok etkinliği çok basit bir şekilde sınıfınıza yapabilirsiniz. Anket , Quiz ve ödev gibi.
- Duyuru sistemini kullanabilirsiniz.
- Veli üyeliği sayesinde öğrenci takibi yapabilirsiniz.
- Dosya, resim ve klasörler kütüphane seçeneğinden paylaşılmaktadır.
- Yapacağınız etkinliklere süre belirleyebilirsiniz.
Dezavantajı
- Her kullanıcının üye olması zorunluluğu vardır. Öğrencinin üye olmasını istemediğiniz durumlarda bu özellik olumsuz olabilir.
- EBA gibi çok güçlü bir platform varken bu uygulama ancak alternatif bir araç olarak düşünülebilir.
Son Bir Değerlendirme
Facebook benzeri bir tasarıma sahip olması ile öğrencilerin ilgisini çekebilecek bir sanal sınıf yönetim aracı tanıttık sizlere. Kullanım kolaylığı ve öğrencilerin aşina olduğu yapısı tercih sebebi olacaktır. Eba ‘ya ulaşılamayan durumlarda güzel bir alternatif olarak kullanılabilir. Üyelik ve güvenlik konularında ki avantajları sayesinde tercih edilebilecek bir araçtır.