Nano Teknoloji Nedir Kısaca Ve Nerelerde Kullanılır ?
İçindekiler
Bu yazımızda Nano teknoloji nedir , ne işe yarar konularına kısaca değineceğiz. Ardından bu Nano teknolojinin nerelerde kullanıldığı ve tarihsel süreci konularında bilgiler vermek istiyorum. Hazırsanız yazımıza başlayalım.
Nano Teknoloji Nedir Kısaca ?
Çok küçük boyutlarda yürütülen teknolojik işlemlere denilmektedir. Çok küçük boyuttan ne kastediliyor daha ayrıntılı bir şekilde örneklendirecek olursak, bir fayans parçasını namometre olarak kabul edersek dünyanın boyutları 1 metreye karşılık gelecektir. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi Nano Teknoloji çok küçük boyutlarla işlem yapılan teknolojidir. Bir de rakamsal olarak ifade edecek olursak, nanometre metrenin 10-9 katı küçüktür. Kısaca Nano teknoloji Nedir sorusundan yola çıktık, birazda hangi bilim dallarını etkilediğinden bahsedelim.
Bu teknoloji Fizik , Kimya , Biyoloji , Mühendislik ve Malzeme Bilimi gibi bilim dallarında kullanılmakta ve çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar sayesinde geliştirilecek ürünlerin hali hazırda bulunan ürünlerden daha verimli olması beklenmektedir. Bu ürünler sayesinde enerji verimliliği ve yakıt verimliliğini arttıracak daha hafif malzemeler geliştirilebilecektir.
Bu teknoloji kullanılarak yapılan ürünlere nanoteknolojik ürünler denilmektedir. Çağımızın teknolojilerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Nano Teknoloji Nelerde Kullanılır ?
Kullanım alanları gittikçe artan nano teknoloji hali hazırda bir çok sektörde kullanılmaktadır. Ayrıca bu sektörlerin isimlerini verecek olursak;
- Savunma sanayi
- Malzeme ve imalat sektörü
- Bilgisayar teknolojiler ve elektronik
- Uzay ve havacılık
- Çevre ve enerji sektörü
- Sağlık ve tıp
- Biyolojik araştırmalar
- Tarım sektörü
Nano teknoloji Terimi İlk Kim Tarafından Ortaya Atılmıştır?
Bu konuda bilim adamı fizikçi Richard P. Feynman 1959 yılında yaptığı vizyon niteliğindeki konuşması Nano Teknolojinin doğuşu olarak kabul edilmektedir. Feynman Amerika fizik derneğinde yaptığı ” Altta çok yer var” başlıklı konuşması bu konuda çalışma yapacak bilim adamlarına bir vizyon çizmiştir.
Bu vizyonla bir çok bilim adamı çalışmalar başlatmıştır. 1981 Yılında başlayarak bu bilim dalında çalışmalar yapan olan K. Erik Drexler 2 adet kitap yayınlamıştır.
Nanoteknolojinin Gelişimi Tetikleyen Buluşlar
1968 – 1970 yılları arasında John Arthur ve Alfred Cho tarafından geliştirilen ‘moleküler ışın epitaksı’ sayesinde yarı iletken imalatında büyük yenilikler ortaya çıktı. Bu sayede disklerin kapasiteleri arttı.
1981 yılında yılında ise Gerd Binnig ve Heinrich Rohrer adlı bilim adamları tünelleme mikroskobu tarayacak problar geliştirerek nobel ödülü kazandılar.
1985 yılında Jr. ,Harold W. Kroto , Richard E. Smalley ve Robert F. Curl saf karbonun kafes yapısı şeklini keşfettiler. Bu keşiflerine de buckyball ismini verdiler.
Nanoteknoloji Robotlar
Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte nanometre boyutlarında robotlarında yapılması kaçınılmaz olacaktır. İleride bir çok bilim dalında kullanılacak olan bu robotlar şu an için uç örnekler gibi görülse de çok yakında isimlerinden söz ettirecekler.
Nano teknoloji alanında çalışma yapan en yetkin kurum dünyanın en büyük fizik labaratuvarı olan CERN dür. Günümüzde kullandığınız teknolojinin neredeyse tamamı gibi Nano Teknolojik ürünler de CERN de yapılan çalışmaların ürünüdür.
Sıkça Sorulan Sorular
Nano Teknoloji Nedir 6. sınıf ?
Çok küçük boyutlarda yürütülen teknolojik işlemlere denilmektedir.
Nano Ne Demek ?
Çok küçük boyutta boyutta demektir.