Resfebe Nedir Kısaca , Nasıl Hazırlanır Ve Örnekleri
İçindekiler
Resfebe kelimesi oldukça yeni dursa da hatta modern eğitim sisteminin bir parçası olarak yerini almış olsa da aslında resfebe nedir sorusunun cevabı için milattan önceye bakmak gerekiyor.
Resfebe Nedir ( Ne Demek ) ?
Önce kelimenin anlamına bakalım. Resfebe kelimesi iki Türkçe kelimenin birleştirilmesi ile Köksal Karakuş tarafından oluşturulmuştur. 2000 lerin başında Türkçe’nin en uzun kelimesini de üretmiş olan bu parlak zihin Resim ve Alfabe kelimelerini büyük ünlü uyumuna göre birleştirerek Resfebe ‘nin ülkemizdeki isim babası olmuş. En basit anlatımı ile resim ve yazının karışımı olan kelimeler Türkçe ‘de Resfebe olarak tanımlanırken batı dillerinde Rebus olarak bilinmektedir. Rebus terimi Latince ‘Non verbus set rebus’ deyiminden gelmektedir. Yani ‘Kelimelerle değil nesnelerle’.
Şimdi daha geriye bakarsak ilk Rebus örnekleri için M.Ö 3400 ‘den kalan Mısır hiyolografilerine bakabiliriz. Resimlerle oluşturulmuş yazılar M.Ö. 3100-2900 ‘lerde Mezopotamya ‘da da görülmüştür. Tarihin hemen her döneminde Rebus tarzında okunmuş tabletler bulunmaktadır.
Aslında alfabenin doğuşu denilebilecek bu yazıtlar uzun bir dönem boyunca haberleşme ve kayıt altına alma amacı ile kullanılmıştır.
Eski dönemlerde insanların soyadları ya da aile adları Resfebe ‘lerle oluşturulmuştur. Köksal Karakuş bu durumu eski zamanlarda yaşamış olsam soyadım için üzerinde kara bir kuş olan bir flama seçerdim diyerek açıklıyor. Benzer şekilde geçtiğimiz yıllarda dünyada cok ses getirmiş olan Game of Thrones ‘da da her haneyi temsil eden Resfebe ‘ler oldukça dikkat çekiciydi.
Daha yeni diyebileceğimiz dönemlerde 19.yy çocuk edebiyatının ünlü ismi ve Alice Harikalar Diyarında kitabının da yazarı olan ünlü İngiliz yazar Lewis Caroll ‘ın tanıdığı çocuklar için resimli yazılar ya da yalnızca aynaya tutulduğunda okunan yazılar hazırladığı bilinmektedir.
Resfebe Nasıl Hazırlanır ( Örnekleri ) ?
Genel olarak mantığını öğrendiğimiz bu eğlenceli aktivitenin bir de nasıl yapıldığını örnekler üzerinden anlatalım.
- Resimler kullanarak bunları yazılışları ile okumak.
Cevap = Saat - Sayıların yazılışları ve harflerin birleşimi.
12M = Birikim - Ters çevrilmiş resimleri kullanabilirsiniz.
Cevap = Ayran - Bilgisayar sembolleri kullanımı.
@ki = Etki
Bu ve benzeri bir çok kullanımı vardır ve bu kullanımları birleştirerek sizde resfebe örnekleri oluşturabilirsiniz. Tek yapmanız gereken düşünmektir.
Kaç Yaş İçin Uygun ?
Bu bulmacalar için bir yaş sınırlaması koymak çok da uygun olmaz. Ayrıca çocuklarda öğrenme amaçlı kullanılabilecek olan resfebeler bulmaca sever yetişkinler için de oldukça eğlenceli bir seçenektir.
Resfebenin Faydaları Nelerdir ?
Resfebenin öğrenciler üzerindeki faydalarına örnekler verecek olursak;
- Çoklu zeka kuramını destekler nitelikte soruların hazırlanması.
- Problem çözme yeteneğini geliştirir.
- Sabırlı olma ve odaklanma konularında faydalı bir etkinliktir.
- Kuralları öğrenmeyi ve bunları uymaya yardımcı olur.
- Planlı hareket etme bilincini geliştirir.
- Karar verme , bu kararı çabuk ve doğru yapma konusunda kendini geliştirir
Sıkça Sorulan Sorular
Resfebe Ne Demek ?
Resimlerle ve harflerle kelimeleri ifade etme sanatına resfebe denilmektedir.
Resfebe Nasıl Oynanır ?
Yaratıcı zekayı geliştirmek için oluşturulan resfebeleri bulmaca çözer gibi çocukların çözülmeleri gerekmektedir.