Eğitim

Uzaktan Eğitimin Avantajları Ve Dezavantajları 2024

Pandemi ile birlikte hayatımıza giren uzaktan eğitim kavramı kimilerine göre eğitime vurulmuş bir darbe iken durumdan memnun olan eğitimi yarı yarıya da olsa online ortama taşımak isteyen teklifler de geldi. Bu sebeple bu yazımda uzaktan eğitimin avantajları ve dezavantajları nelerdir konusuna ayrıntılı olarak değinmek istiyorum. Hazırsanız yazımıza başlayalım.

Uzaktan Eğitim Nedir ?

Uzaktan eğitim, Covid 19` un ortaya çıkmasıyla beraber insanların evde kaldığı günlerde öğrencilerin okula gidememesinden kaynaklanan sorunu çözmeye yönelik bir adım olarak ortaya çıktı. Uzaktan eğitim diğer bir adıyla online eğitimde  öğrenciler internet üzerinden canlı bir şekilde sınıf ortamında ders görür. Öğretmen ortamda yönetici konumunda bulunur ve sınıf ortamını online ortamda sağlar.

Uzaktan Eğitimin Avantajları Ve Dezavantajları ?

Normal okul eğitim sisteminden farklı olan online eğitimin hem avantajları hem de dezavantajları bulunuyor. Pandemi döneminde gelen yasaklar sebebi ile öğrenciler uzun süre okuldan uzak kaldılar. Yasakların kalkması ile birlikte ise 2021-2022 eğitim dönemini yüz yüze eğitime geçildi ve öğrenciler okula gitmeye başladılar. Uzaktan eğitim ise öğrencilerin aklına hiç unutamayacakları bir şekilde kazındı.

uzaktan eğitimin avantajları ve dezavantajları nelerdir
uzaktan eğitimin avantajları ve dezavantajları nelerdir

Uzaktan Eğitimin Avantajları nelerdir ?

Uzaktan eğitimin örgün eğitimin yerine geçmesi durumu bütün dünyada hiç beklenmedik bir zamanda ve mecburen oldu. Yine de bu eğitim şeklinin bir takım avantajları olduğunu söyleyebiliriz Bu avantajlardan bazıları şunlardır ;

  1. Öğrenciler okula gitmek ve dönmek için zaman kaybetmemektedir.
  2. Öğrenci bilgisayarını, telefonunu veya tabletini alıp ev ortamında derse girebilmektedir.
  3. Öğretmenin verdiği ders kodunu uygulamaya girerek derse çok çabuk bir şekilde başlayabilmektedir.
  4. Okula gitmek için sabah erken kalkmalarına veya toplu taşıma kullanan öğrenciler için yol parası vermelerine gerek kalmamaktadır.
  5. Yüz yüze eğitim sırasında okula gelmek amacı ile yolda geçirilen vakit öğrencilere kaldığı için kahvaltı yapmaya ayıracak vakti bulmak kolaylaşmıştır.
  6. İlkokul veya ortaokula giden öğrencilerin aileleri çocuklarını dersteyken izleyebilmekle birlikte derslerinde yardımcı olabilmekte ve derste dikkatini toplamasına yardımcı olabilmektedir.
  7. Öğretmenler ders materyali olarak pek çok video ve animasyon kullanabilir, okul ortamında bulamadığı kadar çok materyali online olarak kullanabilir.
  8. Ayrıca derse girecek cihazı bulunmayan öğrenciler için devlet tablet dağıtımı yapmakla birlikte çeşitli operatörlerden de büyük miktarda EBA da kullanabilecekleri internet hakkı tanınmıştır. Bunun sayesinde girecek cihazı veya interneti olmayan öğrenciler için büyük bir adım atmakla beraber her öğrencinin eşit şartlarda derse girebilmesine yardımcı olmuştur.

Şimdi birazda uzaktan eğitimin dezavantajlarından ( olumsuz yönlerinden )  bahsedelim.

Uzaktan Eğitimin Dezavantajları Nelerdir ?

Uzaktan eğitimin dezavantajlarından bahsedecek olursak;

  1. Aileler ile çocukların yaşadıkları en büyük problem uyuşukluk ve bilgisayar ekranı başında çok fazla vakit geçirmektir.
  2. Öğrenciler pandemi sürecinde sokağa çıkma yasakları sebebi ile evden dışarı hiç çıkmamaya başlayıp okulundaki arkadaşlarıyla birlikte oyun oynayıp çeşitli aktiviteler yapabildiği zamanı uzaktan eğitimde geçirememektedir.
  3. Bilgisayar başında çok fazla vakit geçirdiğinden dolayı bir süre sonra zaman algısını kaybetmiş olanlar bile vardır. Zaman algısını kaybetmiş olmasından kasıt sabah canlı derslerle bilgisayar başına oturup derslerden sonra oyun oynayarak akşam olduğunu anlamadan günü akşam eden çocuklardır. Ekran başında geçen zamanın farkına bile varmaz ve fark etmeden tüm gününü bilgisayar başında geçirmiş olur. Bu öğrenciler için her ne kadar eğlencelide olsa bir süre sonra onları depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara açık hale getirmektedir.
  4. Sürekli ekran başında olan çocuklar psikolojileri bozulduğu için aileleri ile de çatışmaya başlar.
  5. Dersler online olduğunda öğretmende ses kesilme,görüntü gitme gibi problemler yaşanmaktadır ve bu da öğrencinin dersi dinlemesinde, anlamasında ve öğrenmesinde ciddi sorunlar teşkil etmektedir.
  6. Bilgisayar başında dikkati dağılan, oyun oynamayı seven öğrenciler diğer öğrencilerden çok daha fazla dikkat dağınıklığı yaşıyor. Dersi anlamayan öğrenci sınavlar için okula gittiğinde yapılan sınavlarda istenilen başarıyı elde edemez. Bu durum online eğitimin çok büyük dezavantajlarından biridir.
  7. Gün boyu ekran karşısında olan öğrenci kendi öz disiplinini sağlayacak kadar olgun değilse zaman yönetimi konusunda büyük problemler yaşayacaktır.
  8. Öğretmenin okulda olduğu kadar etkin şekilde müdahale etmesi mümkün olmadığı için disiplin sorunları da artacaktır.

Yani Uzaktan Eğitimin Avantajları Ve Dezavantajları hakkında şunu diyebiliriz. Uzaktan eğitim yokken öğrenci okula gidip gelmekle fiziksel olarak yoruluyordu fakat bunun dışında öğretmen otoritesi ve disiplini ile birlikte derslerine bakıyordu fakat canlı derslerde tamamen mental ruh sağlığı olarak bir baskı içinde olduğu için bu öğrenciyi daha çok yoruyordu.

uzaktan-eğitim-web-2.0-araçları-nelerdir

Uzaktan Eğitim İçin Kullanılan Uygulamalar Nelerdir ?

Uzaktan eğitimin avantajları ve dezavantajları anlattığımız bu yazımızda diğer içeriklerimiz hakkında da kısa bir bilgi vermek isterim. Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin kullanımına sunulan uygulamaların isimlerini ve bu uygulamaların kullanımları hakkında bilgiler bulabileceğimiz yazılarıma da göz atmanızı tavsiye ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu