Eğitim

Matematik Becerilerini Geliştiren Oyunlar

Sözel, mantıksal, görsel, kinestetik, ritmik, sosyal gibi birçok zekâ türü bulunmaktadır. Her zekâ türünü her yaşta geliştirebilmek mümkün olsa da en çok verim alınan zaman, çocukluk çağıdır. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar bir sünger gibi ne öğretilirse onu öğrenmeye, ne gösterilirse onu yapmaya oldukça meyillidir.

Sosyal medyanın gelişmesi, kişisel gelişim ve rehber kitaplarının artması, ebeveynlerin bilinçlenmesi ve eğitimcilerin modern çağa ayak uydurması ile birlikte günümüzde çocukların psikolojik, fizyolojik ve mental gelişimine oldukça önem verilmektedir. Bu önemin bir getirisi olarak aileler ve eğitimciler aktivite arayışına girmektedir. Farklı türlerde, farklı çeşitlerde, bireysel veya grup olarak oynanan oyunları araştırmakta ve çocukların eğlenerek öğrenmesine vesile olmaktadır.

Matematik Oyunları

Zekâ geliştiren oyun türlerinden biri olan mantıksal yani matematiksel zekâ oyunları, çocukların hem analitik düşünmesini sağlamakta hem de matematik becerilerini geliştirmektedir. Matematik becerilerinin yanında analitik düşünme gibi diğer becerileri de geliştirmek için oynanabilecek bazı matematik oyunu seçenekleri ise şöyledir:

Tahta Oyunları (Satranç, Go, Dama, Tavla, Amiral Battı)

Hemen her yerde kolaylıkla oynanabilecek, oynayan kişilerin hem planlı hamle yapma yeteneğini geliştiren hem de analitik zekâyı pekiştiren oyunlardır. Dama, tavla, amiral battı gibi planlı hareket getiren oyunların yanı sıra satranç ve Go gibi daha karmaşık, daha fazla düşünmeye sevk eden ve analitik zekâyı zorlayan oyunlar ile hem boş vakitleri eğlenceli bir şekilde geçirebilir hem de çocuğunuzun mantıksal zekâsını geliştirmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Kelime Oyunu (Scrabble, Tabu)

Hem cihazlarda uygulaması bulunan hem de mağazalardan satın alınabilen kelime oyunları sayesinde hem çocuğunuzun sözcük dağarcığını geliştirebilir hem de matematiksel zekâsına katkıda bulunabilirsiniz. Birçok oyun çeşidi bulunsa da en popüler olanlardan Scrabble ile eldeki harfler ile yeni kelimeler türetip puan toplayabilir; Tabu ile ise yasaklı kelimelere dikkat ederek belli bir kelimeyi anlatarak, çizerek, kısıtlı kelime kullanarak veya bir oyuncak vasıtası ile göstererek karşı tarafa buldurmaya çalışabilirsiniz.

Kutu Oyunları (Monopoly, Bil Bakalım Kim, Jenga)

Çocukları en çok eğlendiren oyun türlerinden biri de kutu oyunlarıdır. Hem güzel tasarımları hem de yapılacak hamle olasılığının fazla olması sebebiyle oldukça cezbedicidir. Monopoly gibi emlak ticareti oyunları sayesinde para hesabı yapabilir, Bil Bakalım Kim sayesinde fiziksel özellikleri zihinde bütünlemeyi ve araştırmayı öğrenebilir, Jenga sayesinde hesaplama, denge ve statiği çözebilir.

Rakam Oyunları (Sudoku, Nonogram, Kakuro, Futoshiki)

Uzakdoğu felsefesi ile birlikte hayatımıza giren sudoku, nonogram, kakuro, futoshiki gibi bulmacalar sayesinde hem beyin sporu yaptırabilir hem de analitik düşünce gücünü geliştirebilirsiniz.

Sözlü Oyunlar

Herhangi bir alet, edevat gerekmeksizin sadece sözel bir şekilde oynayabileceğiniz oyunlar da mevcuttur. Özellikle seyahatte çok işinize yarayabilecek akıldan hesap yapma, harften kelime türetmece veya karşılıklı bilmece sorma gibi oyunlar çocukların can sıkıntısını geçirirken mantıksal zekâsına yönelik de çalışacaktır.

Küçük Yaştaki Çocuklar İçin Oyunlar

Kutu veya rakam oyunları oynamak için daha küçük yaşta olan çocuklara yönelik de birçok aktivite ve oyuncak bulunmaktadır. Bunlar parça birleştirmeye ve bütünlemeye yarayan puzzle yani yapboz, blok gibi oyunlar ve renk eşleştirme, hafıza kartları gibi oyunlardan oluşabilmektedir. Hem oyuncak üzerinde yazan bilgilendirmeler ile hem de bir uzman yardımı ile çocuğunuzun yaşına uygun oyunları ve oyuncakları rahatlıkta seçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu