Eğitim

Japonya Eğitim Sistemi Kısaca Nedir ?

Bu yazımızda sizlere Japonya eğitim sistemi konusunda bilgiler vermek istiyorum. Ayrıca Japonya’ da ders saatleri ve işlenen dersler konusunda da kısa kısa bilgilere yer vereceğim.

Japonya eğitim sistemi Kısaca Nedir?

Japonya eğitim seviyesi en yüksek olan ülkeler arasında beşinci sırada yer almaktadır. Okuma yazma bilmeyen kimse nerdeyse hiç yoktur.

Japon okulları karma eğitim veren, haftada 5,5 gün eğitim verilen kurumlardır. Cumartesi günleri yarım gün eğitim verilmektedir. Din eğitimi, dinler hakkında bilgi vermek üzerine kuruludur. Altı yaşını dolduran her çocuk 6 yıl süren ilkokula başlamaktadır. İlkokul 6 yıl, ortaokul 3 yıl, lise ise 3 yıl, üniversite de yaklaşık 4 yıl sürmektedir. Zorunlu eğitim toplam 9 yıl olan ilkokul ve ortaokulu kapsamaktadır. Dört aşamalı bir eğitim sistemi vardır. Üç tür okul vardır;

  • kamu
  • özel
  • ulusal okullar.

Eğitim sistemi çalışkanlık, düzenli çalışma alışkanlıkları kazanma ve kendini sorgulama gibi öz nitelikler üzerine kurulmuştur. Her sınıf, tek bir öğretmenin sorumluluğunda yürütülür.

japonya eğitim sistemi
japonya eğitim sistemi

Japonya’da her okul yılı 1 Nisan’da başlayıp 31 Mart’ta bitmektedir. Nisan-Temmuz, Eylül – Aralık ve Ocak- Mart olmak üzere üç dönem halinde eğitim programı oluşturulmuştur. Devlet okullarında üniforma uygulaması bulunmamaktadır. Sadece şapka ya da sembol taşıyarak farklılıklar ayırt edilebilir. Ayrıca tüm ilkokul ve orta okullarda ücretsiz kaynak kitap dağıtımı yapılmaktadır ve ilkokullarda nerdeyse tamamını devletin karşıladığı öğle yemeği uygulaması mevcuttur. Ortaokullarda devlet okullarında üniforma, saç ve kıyafet düzenlemesi mecburiyeti olmaktadır. Ortaokul ile birlikte ciddiyet ve disiplinli yaklaşım artmaktadır.

Okulların büyük çoğunluğunda jimnastik salonu ve yüzme havuzu bulunmaktadır. Eğitim amaçlı radyo ve televizyon sistemi ise yine tüm okullarda mevcuttur. Türkiye’de çok yaygın olan ücretli öğretmen kavramı Japonya’da yoktur. Boş bir ders olduğunda sınıftaki herkesin sessiz bir şekilde oturup ders çalışması beklenir ve bu konuda hiç sorun yaşanmamıştır. Önemli bir nokta daha Japonya’daki okullarda hizmetli yoktur. Okulda yapılması gereken işleri öğrenci ve öğretmenler planlı bir şekilde birlikte yaparlar. Japon eğitim sisteminin en önemli özelliği kurallarla öğrenciyi kontrol altında tutmasıdır. Özgür eğitim ortamı, bireye saygı gibi kavramların Japonya eğitim sisteminde pek karşılığı yoktur. Japonlar disiplinleri ile ön plandadır.

japonya'da okul saatleri nelerdir
japonya’da okul saatleri nelerdir

Japonya’da okul saatleri nelerdir?

İlk 6 yıl haricinde ders saati hafta içi 6 saattir. Dünyanın en uzun ders saati süresine sahip olan ülke Japonya’dır. Yüklü ev ödevleri ve projelerde verilmektedir. Yaz tatili toplam 6 haftadır. Kış ve ilkbaharda olmak üzere 2 sömestr tatili vardır ve bunlarında süresi ikişer haftadır. Tüm bu tatillerde öğrencinin yapması gereken birçok ödev ve projesi olacaktır. Japonya oldukça güvenilir bir ülkedir. Buna rağmen okullara olası saldırılar için önlem alınması adına sasumata denen bir aygıt ile okuldaki herkes kendini ve okulu koruyabilir.

Tehlikeli alet kullanmaktan daha akıllıca olan sasumatanın kullanımını okuldaki herkes bilmektedir. Eski bir samuray silahından devşirilerek oluşturulmuştur. Yılda 6 kez veli toplantısı yapılır ve yılda 2 kez de öğretmenler aile ziyaretleri yaparlar. Sınıfta kalma, dersten kalma, sınıf tekrarı gibi kavramlar yoktur. Dersler 45 dakika, teneffüsler ise 10 dakika sürmektedir. Dersler 8:30’da başlayıp 15:30’da bitmektedir. Cumartesi günü ise 12:30’a kadar ders yapılmaktadır. Öğle yemeği 1 saat sürmektedir.

japonya eğitim sistemi ders saatleri
japonya eğitim sistemi ders saatleri

Japonya’da hangi dersler var?

Çocukların ahlaklı ve erdemli olması için çalışan eğitim sisteminde yaparak öğrenme en önemli edinilen beceridir. Öğrenme, hayatın her alanını kapsamalıdır. Öğretmenler temelde öğrencilere nasıl çözüm bulacaklarını, nasıl düşünmeleri gerektiğini öğrettiğinden hiç görmedikleri soruları bile çözebilen bireyler yetişmektedir. Bu eğitim anlayışı Japonya’nın kalkınmasını sağlayan anlayıştır. Öğrenci kulüpleri oldukça yaygındır. Spor, sosyal, kültürel alanlarda birçok kulüp bulunmaktadır. Okul öncesi eğitim alınması da ayrı bir öneme sahiptir. Okul öncesi eğitim alan bireylerin daha başarılı olduğu istatistiki verilerle açıklanmıştır.

İngilizce, ortaokul ve lise seviyesinde zorunlu derstir. Öğrenciler ayrıca, Çince, Korece, Almanca, Fransızca gibi dilleri de öğrenmesi için teşvik edilmektedir.

Zorlu ama başarılı olan Japon eğitim sistemindeki ilkokul dersleri; matematik, bilim, müzik, Japonca, beden eğitimi, ahlak eğitimi, ev işleri, resim ve el sanatları, sosyal çalışmalar, özel faaliyet dersleridir. Ortaokulda bu derslere ek olarak; İngilizce, ev ekonomisi, güzel sanatlar eklenecektir.

Önce ahlak sonra bilgi edinme eylemi gelmektedir. Hat ve şiire ayrı bir önem verilir. Tek bir üniversite sınavı vardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu