Wampserver Nasıl Kullanılır ve Windows 10 Sorunu
İçindekiler
Web sitesi kurmayı düşünüyorsunuz yada hem öğrenip hem denemeler yapmak istiyorsunuz. Bu konudaki size yardımcı olacak en bilindik uygulama Wampserverdır. Wampserver nasıl kullanılır ve kurulumda karşılaşılan Wampserver Windows 10 sorunu çözümünden bahseden bu yazımızda bahsetmek istiyorum.
Wampserver Nedir ?
Kısaca anlatacak olursak bilgisayarınızı bir server a dönüştürüp web sitenizi deneyeceğiniz programdır. Daha ayrıntılı değinecek olursak web sitesi tasarlayacaksanız, ayrıca web kendinizi geliştirip kodlama öğrenmek istiyorsanız. Bunun için hemen bir hosting ya da alan adı almanıza gerek yok. Sadece yapmanız gereken bilgisayarınıza wampserver kurmanızdır. Bu program bir çok bileşen ile birlikte geldiği için tek yapmanız gereken kurulumu gerçekleştirmek ve dosyalarınızı yükleyip çalışmaya başlamak. Yazımızın devamında daha fazla ayrıntı bulabilirsiniz.
Localhost Nedir ?
Bilgisayarımızı bir server a dönüştürdüğümüz zaman ilk bileceğimiz kavramlardan biride localhosttur. Server a dönüştürdüğümüz bilgisayarda ki web sitelerinin barındığı alan olarak tanımlayabiliriz. Eğer web sitelerimize incelemek istersek localhost adresi üzerinde erişmemiz gerekecektir.
Wampserver Kurulumu Nasıl Yapılır?
- Öncelikle programın resmi sitesi olan web adresine adresine giriş yapıyoruz.
- Resimde de görüldüğü gibi sayfanın ortalarında yükleme bölümü karşımıza gelecek. İşletim sisteminiz hangi bit ise ( 32 bit 64 bit ) seçip açılan sayfadan directly yazısına tıklayacak ve dosyayı inmesini bekleyeceğiz.
- Kurulum adımlarını resimli olarak gösterecek olursak.Kurulum dosyasını çalıştırdığımızda ilk olarak dil menüsü gelecek.
- Dil seçme kısmında Türkçe olmadığı için İngilizcede bırakıp ok butonu ile ilerliyoruz. Karşımıza sözleşme sayfası çıkacak.
- Burada I accept the agreement ( Sözleşmeyi Kabul Ediyorum) seçilip Next Butonuna tıklayıp bir sonraki adıma geçilecek.
- Kurulacak programlarla ilgili bir bilgi ekranı çıkacak, burada da yine Next butonu ile ilerledikten sonra kurulum başlayacaktır.
Kurulum bittikten sonra masa üstüne programın simgesi gelecek ve çalışma yapacağımız zaman bu simgeden programımızı çalıştıracağız.
Wampserver Nasıl Kullanılır ?
Kurulum işlemleri düzgün bir şekilde yapıldı ve sorun yoksa masa üstünde bulunan wampserver simgesine tıklayarak programı çalıştırmalısınız. Windows görev çubuğunun sağ tarafında bulunan simgeler bölümüne simgesi gelecek. Simgenin önce kırmızı sonra turuncu ve son olarak yeşil renk olması gerekmektedir. Ayrıca program yüklemeleri sırasında bir sorun olmuş ya da windows da eksik olan bir dosya varsa wampserver simgesi yeşil olmayacaktır.
Wampserver Windows 10 Sorunu Çözümü
Bu konuda en bilindik sorun VC 11 vcredist_x64/86 dosyasının eksik olmasıdır. Bu sorunu çözmek için yapmamız gereken, tekrar programın sitesine giriş yapıp, yükleme simgesine tıklamaktır. Açılan sayfada 2. uyarı bölümünde belirtildiği gibi microsoft’un sitesinden bu dosya parçasını yükleyeceğimiz gerekmektedir. Bu kurulumdan sonra bilgisayarı yeniden başlatıp programı tekrar deneyiniz. Sorunun çözüldüğünü göreceksiniz.
Programımız düzgün bir şekilde çalıştıktan sonra artık bilgisayarımız bir server görevi görecektir. Bilgisayarımızın c sürücüsü içerisinde wamp klasörü içinde bulunan www klasörü bizim dosyaları yükleyeceğimiz yerdir. Buraya dosyaları klasör seklinde yüklemek mantıklı olacaktır.
Bilgisayarımızdan bir tarayıcı ( browser ) açıp adres çubuğuna http://localhost/ yazmanız yapacağınız sitelere erişmek için yeterli olacaktır.
uygulama sayesinde otomatik yüklenen PHP, Apache, Mysql ve Phpmyadmin bileşenleri sayesinde etkileşimli siteler yapmak için gerekli olan tüm programlar hazır olacaktır. Tek yapmanız gereken bir websitesi editör programı ile kodlamaya başlamak. İsterseniz Wordpress gibi hazır sistemleri wampserver içerisine yükleyerek ve ayarlamaları yaparak bilgisayarınızda denemeler yapabilirsiniz. Bu sayede webtasarım konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.
Web tasarım işleri ile ilgileniyorsanız ve kendinizi geliştirmeye açıksanız Bootstrap nedir konulu yazımızı incelemenizi tavsiye ederim.