Bilgisayarda Depolama Birimleri Nelerdir Ve Dosya Boyutu
İçindekiler
Bu yazımızda bilgisayarda olmazsa olmaz parça olan bilgisayarda depolama birimleri nelerdir konusuna değinip bu aygıtlarda depolanan dosyaların boyutları hakkında bilgiler vereceğim.
Dosya Boyutu Nedir ?
Bilgisayarda bulunan dosyalarınızın sabit sürücü üzerinde kapladığı yer olarak tanımlayabiliriz. Bu boyutun uzunluk ölçü birimleri gibi bir sıralaması bulunmaktadır ve sabit bir değer ile ifade edilmektedir. ( Biz önceden böyle derdik :) bit bayt kilobayt megabayt sıralaması ) Sırası ile bu birimleri ve boyutlarının yazacak olursak.
- Bit : en küçük dosya boyutudur ve ikilik sayı sisteminde karşılığı olan ya 0 yada 1 değerini almaktadır. ( en küçük veri saklama birimi )
- Byte : 8 bit in birleşiminden oluşan dosya boyutudur.
- Kilobyte : 1024 Byte dosya 1 Kilobyte eşittir.
- Megabyte : 1024 Kilo Byte dosya 1 Mega Byte eşittir.
- Gigabyte : 1024 Mega Byte dosya 1 Giga Byte eşittir.
- Terabyte : 1024 Giga Byte dosya 1 Tera Byte eşitti.
1024 1024 bir artış söz konusudur. Dosya boyutları kısaltma olarak isimlerinin baş harfleri kullanılmaktadır. Örneğin : Megabyte = MB gibi.
Bilgisayarda Depolama Birimleri Ve Özellikleri Nelerdir ?
Depolama birimleri bilgisayarların en önemli donanım parçalarıdır. Harici ve dahili olarak kullanılan depolama birimleri bulunmaktadır. en önemli depolama birimi Hard disktir. ( sabit sürücü ) bilgisayar depolama birimleri ve özelliklerinden sırası ile bahsedecek olursak.
Bilgisayarda Harici ve Dahili Depolama Nedir, Birimleri Nelerdir ?
Dahili Depolama Nedir ?
Bilgisayarın kasasının içerisinde yer alan ve taşınamayan depolama birimlerine dahili depolama birimleri denilmektedir.
A- Bilgisayarda Dahili Depolama Birimleri Nelerdir ?
1- Harddisk ( HDD ) Sabit Sürücü
Her bilgisayarda bulunan en büyük depolama birimleri sabit sürücülerdir. Sabit sürücülerin en büyük avantajı büyük boyutları saklama imkanı sunmasıdır. Fakat dezavantajı da bulunmaktadır bu da motor sayesinde dönen diskler ile çalışmasından dolayı dosya yükleme hızları yeni çıkan SSD sürücüler den daha yavaştır. Ayrıca bu mekanik aksam sayesinde bilgisayarların düzgün kapatılmaması durumunda bozulmalarda olmaktadır. Ama halen günümüzde en çok tercih edilen depolama birimidir.
2- SSD Sürücüler
Hiç bir mekanik aksamı bulunmayan tamamen elektronik devreler ile çalışan sürücü sistemidir. Bu sayede çok hızlı veri aktarımı ve okuma hızlarına sahiptir. Günümüz şartlarında fiyatlarının makul seviyeleri gelmesi ile birlikte yaygınlaşan bir depolama aygıtıdır. En büyük avantajı hiç kuşkusuz çok hızlı olmasıdır. Fakat fiyatına göre kapasitesi az bir sistemdir ve çok depolama alanı isteyenler genellikle ikinci sürücü olarak HDD yi tercih etmektedir.
3- M2 SSD Sürücü
Günümüzün en hızlı sürücüleridir M2 SSDler. Özel bir port sistemi ve kendine has bir yapısı olduğundan anakartınızın bu sürücüye uyumlu olması gerekmektedir. Aksi halde alsanız dahi kullanamayabilirsiniz.
4- CD – DVD Sürücüler
Giderek değerleri azalan depolama birimleridir. Mekanik bir motor sistemi ve kızının üzerine konula diskler sayesinde çalışan bir sistemdir. CD ler en fazla 700 Mega byte dosya depolanabilirken DVD 4.7 Gigabyte dosya depolanmaktadır. Günümüz koşullarında artık bu kapasitelerin yeterli olmaması ile birlikte tercih edilmemelerine sebep olmuştur.
B-Bilgisayarda Harici ( Taşınabilir ) Depolama Birimleri Nelerdir ?
Harici Depolama Nedir ?
Bilgisayarın kasasının içerisinde yer almayan ve taşınabilen depolama birimlerine harici depolama birimleri denilmektedir.
5- Flash Bellekler
Taşıması, kulanım kolaylığı ve depolama kapasitelerinden dolayı çok tercih edilen taşınabilir depolama birimlerindendir. Avantajları olarak bunlar sayılabilir ama dezavantajı ise çabuk bozulmalarıdır. Yani çok değerli evraklarını bu sürücüye güvenip saklamamanız yararınıza olacaktır. Elektronik cipler sayesinde dosyalar bu belleklerde saklanmaktadır.
6- Hafıza Kartları
Flash bellekle aynı mantıkta olan sürücülerdir. Elektronik cipler ile dosyalar saklanmakta fakat bu bellekler daha küçük ve bir çok yapısal standartı bulunmaktadır. En çok cep telefonlarında tercih edilen depolama birimleridir. Hafıza kartı okuyucular sayesinde bilgisayarlarda da nadirde olsa kullanılmaktadır.
7- Taşınabilir Diskler
İçerisinde HDD sürücü bulunan ve USB portuna bu sürücüyü bağlayabilmek için gerekli olan elektronik devrenin bulunduğu depolama aygıtıdır. Çok büyük boyutta dosyaları taşımak için tercih edilen bir sistemdir. Hazır olarak alabileceğiniz gibi elinizde bir Harddisk bulunması durumunda sadece dış kasasını alarak kendinize taşınabilir sürücü yapabilirsiniz.
Bilgisayarda Geçici Depolama Birimi Nedir ?
Geçici depolama belirli sürelerde verilerin tutulduğu ve daha sonra bu verilerin yok olduğu birimlere verilen isimdir. Yani bilgisayarda bu işlemi yapan birim RAM ( Random Acces Memory) denilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Bilgisayarda Bilgi Depolamak İçin Kullanılan En Temel Birim ?
Sabit sürücüdür. Bir diğer adı ile HDD.
Harici Depolama Nedir ?
Bilgisayardan bağımsız olarak kullanılabilen depolama birimlerine verilen isimdir. Örnek verecek olursak flash bellekler , taşınabilir hard diskler bu kategoriye girmektedir.