Bilim

Jeotermal Enerji Nedir Kısaca ve Kullanım Alanları Nelerdir ?

Jeotermal enerji nedir kısaca açıklayıp kullanım alanlarından bahsetmek istiyorum. Ayrıca bu kaynağın zararlı olup olmaması konusunda kısaca kısaca değineceğim. Hazırsanız yazımıza başlayalım.

Jeotermal Enerji Nedir Kısaca ?

Yeraltından çıkarılan ve tam anlamıyla yenilenebilir bir enerji kaynağı olan bir enerji türü olarak bilinmektedir. Yunanca bir kelime olan jeotermal kelimesi, ‘ısı’ anlamına gelen ‘geo’ kelimesi ile ‘yer kabuğu’ anlamına gelen ‘therme’ kelimesi ile birleşerek oluşmuştur. Bu enerji türü, yerkabuğunun iç kısımlarında depolanan bir ısı enerji türüdür.

Jeotermal Enerji Nasıl Oluşur ?

Yer kabuğunun üst kısımlarında bulunan yeraltı suları alt katmanlara doğru; yerkabuğunun alt katmanlarında yer almakta olan sıcak magma ise üst katmanlara doğru sızar. Bu şekilde magma ısısı ile yer altı suları karşılaşması meydana gelir. Bu karşılaşmanın sonrasında ısınmış olan yeraltı suları yer kabuğunda bulunan çatlak kısımlardan yeryüzüne çıkar. Bu durum sonucunda hidrotermal adı da verdiğimiz jeotermal enerji açığa çıkmış olur. Jeotermal enerjiye elverişli kaynaklar genellikle tektonik tabakaların sınırlarında yer almakta olan bölgelerde bulunmaktadır. Bu enerji kaynağının türlerinin iki farklı ana kullanım alanları mevcuttur. Bu kullanım alanları şu şekildedir:

jeotermal enerji nedir kısaca
jeotermal enerji nedir kısaca

Jeotermal Enerjinin Kullanım Alanları Nelerdir ?

  1. Evlere Isı Temin Etmek: Hidrotermal enerji denen ve jeotermal enerjinin bir türü olan enerjinin, evlerin ısıtılmasında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
  2. Elektrik Enerjisi Üretimi: Jeotermal enerji kaynaklarının kullanımı sonucu elde edilen buhar, buhar türbinlerinin hareketi aracılığıyla elektrik enerjisine dönüşebilmektedir.

Jeotermal enerji, çıkarıldığı yerde direkt olarak kullanıma olanak sağladığı için bir yerden başka bir yere nakletmek gibi nedenlerle ekstra bir maliyetlere girmeye neden olmamaktadır. Jeotermal enerji üreten santrallerin kurulması da hem ömür hem de maliyet açısından kullanıma elverişlidir. Bu enerji santralleri yaklaşık olarak 20 yıl kadar süreyle verimli bir şekilde çalışabilmektedir.

Dünya çapında jeotermal enerji kullanarak elektrik üretilmesine ilişkin 2010 yılına ait veriler ışığında en fazla elektrik üretmiş olan ilk beş ülke ve ürettikleri enerjinin miktarı şu şekildedir:

  1. A.B.D: 3086 MW
  2. Filipinler: 1904 MW
  3. Endonezya: 1197 MW
  4. Meksika: 958 MW
  5. İtalya: 843 MW

​​​​​​​Yukarıda verilmiş olan oranlara kıyasla ülkemizde 2010 yılına ait elektrik üretimi -zengin jeotermal potansiyele rağmen- 82 MW olarak kaydedilmiştir. Ancak 2015 yılı itibari ile ülkemizdeki jeotermal enerji ile elektrik üretimi için kurulan santrallerin toplam gücünün 450 MW olduğu bilinmektedir. Ülkemiz, bilindiği üzere enerji konusunda dış ülkelere bağımlı olan bir ülkedir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda bu miktarın oldukça düşük olduğu görülmektedir.

Jeotermal Enerji Zararlı mı?

Jeotermal enerjinin ne evlere ısı temin etmesi aşamasında ne de elektrik üretimi aşamasında çevreye herhangi bir zarar vermediği görülmüştür. Ayrıca bu aşamalarda atık madde üretmediği gözler önüne serilmiştir. Bununla beraber jeotermal enerjinin çevre açısından sorun oluşturmadığı açıktır.

Yer kabuğundaki magma miktarı nedeni ile neredeyse sınırsız miktarda jeotermal enerji kaynağına sahip olmaktayız. Ayrıca ülkemiz, tektonik tabakaların kesişim kısımlarında bulunan bir ülke olduğu için jeotermal enerji rezervleri bakımından oldukça zengin bir ülkedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu