Bilim

NASA Nedir Ne İş Yapar ve Açılımı Nedir 2024👍

NASA nedir konusunu bilimsel araştırma merkezleri konusunda kısaca değinmiştik. Bu yazımızda ise daha ayrıntılı ele almak istiyorum. Hazırsanız yazımıza başlayalım.

NASA Nedir ?

NACA, ABD askeri havacılık kurumu, NASA’nın öncüsü olarak bilinmektedir ve askeri havacılık alanında birçok başarılı çalışmaya imza atmıştır. 1950’li yılında başlayan uzay faaliyetleri sonrasında dünyada bir rekabet ortamı oluştu. ABD bu rekabet ortamında yer edinebilmek için NASA’nın kurulmasını sağladı. Bu sayede bu rekabet ortamına da giriş yapmış oldu. NASA 1958 yılında dönemin ABD başkanı olan Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. NASA sivil alanda gerçekleştirilen uzay programları kapsamında çalışmalarını yürütme amacıyla kurulmuş ve amaçla çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir.

Kurulduğu günden bu yana Ay, uzay mekikleri, güneş sistemi ve uydularla ilgili gerçekleştirdiği çalışmalarla büyük başarılar sergilemiştir. Günümüze kadar gerçekleştirmiş olduğu bu çalışmalarla hem ABD’ye hem de insanlığa büyük katkı sağlamıştır. Ancak, kazandığı bu başarıların yanı sıra gerçekleştirdiği çalışmalar ABD’ye yüksek bütçelere mal olmuştur. N.A.S.A. uzay programları kapsamında yeni projeler geliştirmeye ve başlamış olan mevcut programları sürdürmeye devam etmektedir.

NASA Açılımı Nedir ?

NASA ismi sıklıkla duyulsa da pek çok kişi açılımını bilmemekte ve merak etmektedir. İngilizce açılımı National Aeronautics and Space Administration, Türkçe anlamıyla Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, olan NASA, ABD’nin uzay programları kapsamındaki projelerini yürütür. İnsanlı veya insansız uzay uçuşlarının yanı sıra, günümüzde bilinen en büyük başarısı Ay’a astronot yollanmasıdır. Uzay ve havacılık alanında girdiği rekabette bu başarısının ardından ilk sıralara yükselmeyi başarmıştır. Kazandığı bu büyük başarının ardından çalışmalarına hız kesmeden devam eden NASA, halen dünyadaki uzay çalışmalarına yön vermektedir.

Evrenin keşfi ve çözümlenmesi, yeni gezegenlerin keşfedilerek dünya dışı yaşam formlarının araştırılması gibi çalışmaları tüm dünyanın ilgisini çekmektedir. Zaman zaman NASA’dan sızdırılan görüntü ve bilgiler pek çok kişi tarafından ilgiyle takip edilmektedir. 1958 yılında NACA’nın sivil versiyonu olarak göreve başlamış olan NASA 8.000 personeli ve 100 bin dolar bütçesiyle başladığı çalışmalarına yeni projeler gerçekleştirerek ve eski projelerini sürdürerek devam etmektedir.

nasa ’nın amaçları nelerdir nedir bu
nasa ’nın amaçları nelerdir nedir bu

NASA’nın Amaçları Nelerdir ?

Kuruluş amaçları uzay programları kapsamında çalışmalar gerçekleştirerek bu rekabet ortamında yer edinebilmekti. Zamanla kazandığı başarılarla uzay programları kapsamında öncü olmayı başarmıştır. Bu durum beraberinde yeni amaçlar ve projeleri getirmiştir. NASA’nın amacı bilinenin aksine yalnızca uzaya insanlı ve insansız uçuşlar gerçekleştirmek değildir. Daha geniş kapsamlı hedeflere yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir. NASA’nın amaçları nelerdir sorusunun cevabı verecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz;

  1.  Evreni araştırarak yeni gezegenler keşfetmek,
  2.  Dünya dışında var olabilecek yaşam olasılıklarını araştırmaktadır,
  3.  Güneş sisteminde var olan diğer gezegenlere insanlı ya da insansız uçuşlar gerçekleştirmek ve bunun yanı sıra güneş sistemini çözümlemek,
  4.  İnsan yaşantısını kolaylaştıracak icat ve keşifler gerçekleştirmek,
  5.  Ortaya attığı fikir ve gerçekleştirdiği projelerle yeni bilimsel çalışmaların öncüsü olabilmektir.

NASA amaçları, gösterdiği başarılar ve sağladığı imkanlar sayesinde günümüzde pek çok başarılı mühendis ve bilim insanını bünyesinde barındırmaktadır. Ülkemizden de birçok bilim adamı ve mühendis NASA da çalışmakta ve hatta yeni keşiflere imza atmaktadır.

nasa ne iş yapar
nasa ne iş yapar

NASA Ne İş Yapar ?

Uzaya yönelik çalışmalar gerçekleştirir. Bunlara örnek olarak insanlı veya insansız olarak gerçekleştirdiği uzay uçuşlarını örnek verebiliriz. Bunlar arasında en bilineni Ay’a gerçekleştirdiği insanlı uçuş denemesidir ve başarıyla sonuçlanarak büyük ses getirmiştir. Ay’a yönelik gerçekleştirdiği projelerin yanı sıra Güneş sistemindeki diğer gezegenleri araştırmaya yönelik projelerde gerçekleştirmiştir.

Günümüzde en bilineni ve en çok merak edileniyse Mars gezegenine yönelik gerçekleştirdiği projelerdir. Mars’a gerçekleştirdiği insansız uçuşlarla gezegendeki yaşam olasılıklarını araştırmaktadır. Yalnızca Mars’a değil, aynı zamanda diğer gezegenlere gönderdiği insansız uzay araçlarıyla çalışmalar gerçekleştirme ve evrende bizden başka canlı formu olup olmadığı, canlılık faaliyetlerinin yaşanabileceği gezegenleri araştırmaktadır.

NASA’nın Uzay Programları Dışında Gerçekleştirdiği Faaliyetleri

Bilinenin aksine NASA yalnızca uzay çalışmalarıyla ilgilenmemektedir. Yukarıda bahsettiğimiz amaçlarda insan yaşantısını kolaylaştıracak icatlar gerçekleştirdiğine değinilmiştir. Bu icat ve keşiflere örnek verecek olursak;

  •  Kablosuz aletler,
  •  Kanser detektörü,
  •  Acil durum battaniyesi,
  •  Dondurulmuş gıdalar,
  •  UV filtreli güneş gözlüğü,
  •  Mamografi alanında Hubble Uzay Teleskopu için geliştirilmiş olan algoritmaların kullanılması,
  •  Şarjlı el süpürgesi,
  •  Ormanlık alanlarda meydana gelen azlığın tespit edilmesi,
  •  Zenginleştirilmiş bebek maması,

Şeklinde sıralayabiliriz. NASA hem uzay alanında hem de insan yaşantısını kolaylaştıracak icatlarıyla bilim ve mühendislik alanlarında dünyada öncü konumundadır. Nasa nedir başlıklı yazımızın sonuna geldik. Bu konuda sıkça sorulan sorulara da aşağıda yer vereceğiz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Nasa Hangi Ülkede ?

Amerika Birleşik Devletlerindedir ( ABD )

Nasa Hangi Eyalettedir ?

ABD – Washington DC Eyaletindedir.

Nasa İlk Ne İçin Kuruldu ?

Uzay araştırmaları konusunda katkı sağlaması amacıyla kurulmuştur.

Nasa Nedir Kısaca ?

Uzay araştırmaları yapan bir Amerika havacılık kurumudur.

Nasa Açılımı Nedir ?

İngilizce açılımı National Aeronautics and Space Administration, Türkçe anlamıyla Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, olan NASA, ABD’nin uzay programları kapsamındaki projelerini yürütür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu