Web 2.0 Araçları

STEM Nedir , FeteMM Nedir Eğitimi Nasıl Verilmektedir

STEM Nedir ?

Yazımızda Stem NedirFeteMM Nedir ve Stem Eğitimi verilmesi konularını kısaca anlatmaya çalışacağız. Kelime anlamı olarak  Mühendislik, Fen , Teknoloji ve Matematik (Science,Technology ,Engineering,Mathematics) kelimelerinin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Bu bilim dallarının birleştirilip kullanılmasına STEM Eğitimi denilmektedir. Ayrıca bu bilim dallarına ek olarak Sanat(Art) da eklediğinde STEAM olarak adlandırılmaktadır. STEM kısaca bir çok bilim dalının ortak eğitimde kullanılmasıdır. Günümüzde çok kullanılan bir eğitim yöntemidir. Genelde bu eğitim yöntemi Robotik  gibi eğitimlerde tercih edilmektedir.

FeteMM Nedir ?

FeteMM Kelime anlamı olarak aynı kelimelerin Türkçe söylenilmiş halidir. Yani Fen , Teknoloji, Matematik ve Mühendislik kelimelerinin birleşimidir. Disiplinler arası ortak eğitim yöntemidir. Fetemm de de aynı eğitim yöntemleri kullanılmaktadır.

robotik-kodlama-fetemm-nedir
robotik-kodlama-fetemm-nedir

Fetemm Atölyesi Nedir ?

Yukarda açıklamasını verdiğimiz bu eğitim modeli için oluşturulan sınıflarada fetemm atölyesi denilmektedir. Öğrenciler bu atölyeler sayesinde bir çok disiplini bir arada barındıran eğitimler alabilmekte ve kendilerini geliştirebilmektedir. Giderek yaygınlaşan bu eğitim modeli için bir çok ilde atölyeler kurulmaya başlanmştır.

Fetemm Eğitimi Nasıl Verilmektedir ?

Teknoloji çağında yaşadığımız ve ileriki yıllarda şu anki mesleklerin çoğu yok olup yerini teknolojik mesleklerin yer alacağı gerçeği varken bu eğitime yönelim kaçınılmaz olmakta. Peki nasıl fetemm eğitimi verilir.

Bu eğitim modeli genelde robotik kodlama gibi bir çok disiplini bir arada barındıran çalışmalarda kullanılmaktadır. Çocuklar robotik bir devre yaparken mekanik parçaları birleştirirken mühendisliği ,robot için yaptıkları hesaplarla matematiği , bu konuda araştırma yaparak bilimi ve son olarak teknolojik bir sistemi öğrendikleri için teknolojiyi  kullanmış oluyorlar. Bu sayede STEM kelimesindeki tüm bilim dallarını ortak bir platformda kullanma imkanı buluyorlar. Bu disiplinlere ek olarak sanat dalını da eklediğimiz zaman STEAM eğitim modeli ortaya çıkıyor.

Ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan eTwinning projeleri için STEM yöntemi ile pek çok etkinlik yapılmakta. Öğrenciler için en etkili öğrenme yöntemi olan yaparak yaşayarak öğrenme faaliyetleri bu yöntemde çok etkin kullanılabilmektedir. Ortaya çıkan ürünler ise öğrenciler için son derece yararlı olmaktadır.

Bu tip eğitim modeli ABD de ve Avrupa da bir çok okulda uzun yıllardır kullanılmakta. Ülkemizde de son yıllarda yoğun ilgi duyulan konular arasına girmekte. Özellikle her ilde karşılaştığımız robotik ve kodlama kursları ile veliler bu eğitim modelini çocuklarına aldırmak istemektedirler.

STEM eğitiminin en büyük avantajı küçük yaşlarda başlayıp eğitim verilmesidir. Çocuklarda bir şeyler ortaya koyma, soru sorma araştırma ve hesaplama yeteneğini arttırmaktadır. Bu sayede bu çocuklar ileri yaşlarında  ArGe , İnovasyon gibi birimlerinde çalışabileceklerdir.

Ülkemizin kalkınması ve daha ileri seviyelere ulaşabilmesi için bu tür eğitim yöntemlerinin kullanılması ileriki yıllarda ihtiyaç duyulacak insan gücünde aranacak özelliklerin karşılanması için çok önemlidir. Bu konuda daha fazla bilgi için wikipedia sitesindeki konuyu inceleyebilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu