Teknoloji

Dosya ve Klasör Nedir ve Kısayol Nedir Bilişim Dersi

Dosya ve klasör nedir peki kısayol nedir ? İşete bu soruların cevaplarını bulacağınız yazımıza hoş geldiniz. Bu yazı Bilişim teknolojileri dersinde işlenen bu konular için gerekli bilgileri içermektedir. Hazırsanız yazımıza başlayalım.

Dosya ve Klasör Nedir ?

Düşünün ki deneme yazarlığı yapan bir kişisiniz ve kendinize ait bir kitaplığınız var. Yazdığınız her denemeyi boş bir A4 kağıdına yazıyorsunuz ve elinizde onlarca deneme oldu. Aradığınız denemeyi tüm bu karmaşa içerisinde bulmanız ne kadar zor olacaktır değil mi ? Ayrıca denemeleri yazdığınız kağıtlar da kolaylıkla zarar görebilir üzerlerine kolaylıkla bir şeyler dökülebilir.

Fakat denemelerinizi konusuna göre klasörlere koysak her bir klasörü konusuna göre isimlendirsek harika olurdu değil mi ? İşte bu benzetme bilgisayar ortamında sakladığımız dosyalarımız ve verilerimiz için de geçerlidir. Bilgisayarımızda dijital olarak bulunan verilere hızlı bir şekilde ulaşmak istiyorsak bu verileri düzenli olarak klasörleyip isimlendirmeliyiz.

Klasörlerimizi sistemli olarak tutmamız bilgisayarımızda bulunan harddisk sağlığını korumaktadır. Bir harddisk sektörlerden ve sektörlerin oluşturduğu katmanlardan meydana gelir. Düzenli bir klasör sistemi hard diskimizde kullanımdan kaynaklı oluşabilecek arızaların önüne geçecektir, aynı zamanda bad sector adı verilen kusurlu sektör oluşumunun önüne geçilir.

Dosya nedir ?

Dosya, bilgisayar ortamında içerisinde çeşitli içerikler bulunan en küçük dijital birimdir. Bir dosya 3 bölüm şeklinde düşünülerek yapısının anlaşılması gerekmektedir. Bunu bir örnek ile anlatacak olursak.

dosya-ve-klasör-nedir-ornek
dosya-ve-klasör-nedir-ornek

Örnek resimde görülen dosyayı incelediğimiz de dosya 3 bölümden oluştuğu görülmektedir. Bu bölümler

  1. Dosyanın adının yazıldığı ve bizim belirlediğimiz alan. Dosyalarımız karışmaması için verdiğimiz isim alanı.
  2. Dosya ve uzantıyı ayıran nokta işareti.
  3. Dosyanın uzantısı. Yani dosyanın hangi program ile çalışacağını belirleyen 3 harfli kısaltma. Bu uzantıları birazdan bölümler halinde anlatacağım.

Not: Dosya ismi belirlerken dikkat etmemiz gereken en önemli kural bazı işaretleri yazmamamız olacaktır. Bu işaretler:  ?  *   |  ”  :  <  > /  \

Bir çok dosya türü mevcuttur. Dosya türleri içeriklerine göre şu şekilde sınıflandırılabilir.

  1. Resim dosyaları
  2. Ses dosyaları
  3. Video dosyaları
  4. Metin dosyaları
  5. Çalıştırılabilir uygulama dosyaları

Resim Dosyaları Nelerdir ?

Resim dosyaları, çeşitli görselleri içeren dosyalardır. Kendi içerisinde de birkaç çeşidi vardır. Resim dosyalarının uzantıları şunlardır.

  • JPG
  • GIF
  • PNG
  • BMP
  • RAW
  • TIFF

Yukarıdaki resim dosya uzantılarından sıradan kullanıcıların en sık karşılaştıkları kırmızı ile belirtilen ilk üç dosya uzantısıdır. Diğerleri ise özellikle grafik tasarım gibi meslek alanlarında kullanılan görsellerdir.

Ses Dosyaları Nelerdir?

Bilgisayarda çalıştırıldıktan sonra hoparlör aracılığı ile içeriğindeki sesleri duyduğumuz dosyalardır. Ses dosyalarının uzantıları şu şekilde karşımıza çıkmaktadır.

  • MP3
  • WAW
  • WMA
  • WAV

Video Dosyaları Nelerdir ?

Video dosyaları, youtube, instagram gibi sosyal medyalarda sıklıkla karşımıza çıkan içeriklerdir. Ses ve görsellerin aynı ortamda kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır. Video dosyaları uzantıları şunlardır. En sık karşımıza çıkan mp4 tür.

  • MP4
  • AVİ
  • MKV

Metin Dosyası Nedir ?

Metin dosyaları içerisinde genellikle yazılar barındıran dosyalardır.

  • PDF
  • DOCX
  • TXT

Metin dosyaları, genellikle hazırlanan ödevlerde, projelerde, tezlerde, kullanım kılavuzlarında karşımıza çıkar. Örneğin Microsoft Office Word programı ile hazırlanan metin dosyalarının uzantıları docx veya doc olarak karşımıza çıkar. Fakat Adobe acrobat gibi programlar metin dosyalarını pdf olarak yayınlar.

Çalıştırılabilir Dosyalar Nelerdir ?

Çalıştırılabilir dosyalar aslında bilgisayarımıza yüklediğimizde farenin sol tuşu ile iki kere tıklayarak çalıştırıp kullandığımız dosyalardır. Örneğin yüklediğimiz bir oyun, program veya bir script çalıştırılabilir dosya olarak karşımıza çıkar.

  • EXE
  • COM
  • BAT
  • BİN

Yukarıda belirtilen uzantılardan EXE en sık karşımıza çıkan çalıştırılabilir dosyalardandır.

Dosyalar hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz. Bu konuda yazımız dosya uzantısı ve anlamları yazımızı inceleyebilirsiniz.

[box type=”success” align=”aligncenter” class=”” width=””]https://www.nedir-bu.com/dosya-uzantisi-ve-anlamlari-listesi-hakkinda-bilgiler/[/box]

Eğer dosya türü değiştirme konusunda bilgi almak isterseniz bu konudaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]https://www.nedir-bu.com/dosya-turu-degistirme-nasil-yapilir/[/box]

klasor-nedir
klasor-nedir

Klasör Nedir ?

Klasörler dosyalarımızı bir arada tutmamızı sağlayan gruplayıcılardır. Peki bir klasörde kaç dosya bulunabilir hiç düşündünüz mü ? Bu sorunun cevabı sınırsız sayıda dosya alabilmesidir. Klasörlerin bir diğer özelliği ise kendi içerisinde de bir çok klasör barındırabilmesidir. Burada ise karşımıza yeni bir kavram çıkıyor;

Alt Klasör Nedir ?

Alt klasör, ana klasör altında bulunan klasörlere verilen addır. Bir örnek üzerinden gidecek olursak; elimizde oyunlar isimli bir ana klasör olsun. Oyunlar klasörünün altında ise yarış oyunları, eğitici oyunları ve mutfak oyunları adında 3 adet alt klasör bulunsun. İşte bu ana klasör altında bulunan iç klasörlere alt klasör ismi verilmektedir.

Kısayol Nedir ?

Uygulamalara daha hızlı erişmemiz için oluşturulan küçük dosyalara verilen ismidir. Bir başka tanımla çalıştırılabilir dosyalara klasör klasör aramak yerine daha hızlı erişmemizi sağlayan dosyalardır. Masaüstünde bulunan bu dosyalar diğer dosya türlerinden en belirgin şekilde üzerlerindeki ok simgesi ile ayrılmaktadırlar. Örnek resim ile kısayol nasıl olduğunu gösterecek olursak;

kısayol-nedir
kısayol-nedir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu