Kavram Haritası Nedir , Nasıl Hazırlanır ?
İçindekiler
Bu yazımızda sizlere havram haritası nedir ve en çok kullanılan kavram haritalarından kısa kısa bahsetmek istiyorum. Hazırsanız yazımıza başlayalım.
Kavram Haritası Nedir ? Nasıl Hazırlanır ?
Kavram haritaları, eğitim, sağlık, iş toplantıları vb. bir çok alanda sıklıkla kullanılan araçlardan birisidir. Peki kavram haritaları nelerdir gelin birlikte inceleyelim. Kavram haritaları, temelde en üstte bulunan bir kavram ile alakalı diğer kavramların bir ağ oluşturarak konunun bütünlüğünü yansıtan araçlardır. Burada unutulmaması gereken kavram haritasının en üstünde bulunan kavramın diğer tüm alt kavramlarla ilişkili olmasıdır.
Kavram haritalarında sistematik ve hiyerarşik bir yapı mevcuttur. Bu yapıda anlatılmak istenen birinci ve temel kavram en üstte ve boyutça diğerlerinden büyük bir şekilde yazılmalı iken birbiri ile aynı konumda olan alt kavramlar aynı hizada olmalıdır. Bu süreç temel kavramdan en son ki kavrama kadar hiyerarşik yapıyı koruyarak devam etmelidir.
Yukarıda örnek olarak verilen kavram haritasını inceleyiniz. İnceledikten sonra yazımızın devamında kavram haritaları konumuzu daha iyi anlayacağız.
Örnekte verilen kavram haritalarında görüldüğü üzere en üst kavram su olarak belirlenmiştir. Su ile devamında su ile alakalı diğer üç kavram olan canlılar, molekül ve hal kavramlarına değinilmiştir. Buradan alt kavramların üç kategori altında ele alınıyor. Kavramlar arası hiyerarşi kavram konumları ve oklarla sağlanır.
Web 2.0 Araçları ile Kavram Haritası Hazırlanır Mı ?
Tabiri caiz ise web teknolojileri için milat kabul edilen web 2.0 teknolojileri farklı alanlarda üretilen işlevsel çözümler sunmaktadır. Web 2.0 araçları eğitim alanında da bir çok araç ortaya koymuştur gelin bunları birlikte inceleyelim.
Kullanabileceğiniz en verimli kavram haritaları
1- GitMind
Kavram haritası oluşturma araçları arasında yer alan GitMind, özellikle ücretsiz olması ile bir çok kullanıcının ilk tercihleri arasında yer alıyor. İçerisinde bulunan kavram haritaları şablonları ile istediğiniz hiyerarşide istediğiniz sayıda kavrama yer verebilirsiniz.
2- Bubble.us
En sık kullanılan araçlardan birisi olan bubble us özellikle akademik camiada kullanılır. Ücretli uygulamalardan birisi olmasına rağmen gördüğü yoğun talep ile kendini güncel tutmayı başarıyor.
3- Mindmeister
Normalde ücretli olan bu uygulamanın bir adet te ücretsiz sürümü bulunmaktadır. Ücretsiz sürümde 3 adet kavram haritası oluşturabilme imkanınız bulunmaktadır. 4. Bir haritaya ihtiyaç duymanız halinde eski kavram haritalarından en az 1 tanesinin silinmesi gerekir. Böylelikle yeni bir kavram haritası oluşturulabilir.
4- Mind42
Mind42, kavram haritası oluşturabileceğiniz diğer bir ücretsiz uygulamadır. Örneğin bir toplantınızın olduğunu ve hızlı bir kavram haritasına ihtiyaç duyduğunuzu düşünün, böyle bir durumda ekip çalışmasıyla oluşturabileceğiniz bir kavram haritası oluşturma uygulaması harika olurdu değil mi ? İşte istediğiniz uygulama Mind42.
5- Padlet
Türkçe dil desteği de bulunan uygulamalardan birisi olan padlet’e https://padlet.com sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Ücretsiz bir şekilde kayıt olduktan sonra (bazı özellikler için ücret talep edilir) kendinize istediğiniz kavram haritasını hazırlayabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için bu konuda hazırladığımız yazımızı aşağı bırakıyorum incelersiniz.
[box type=”success” align=”aligncenter” class=”” width=””]https://www.nedir-bu.com/padlet-nedir-nasil-kullanilir-resimli-kisa-anlatim/[/box]
6- Canva
Bu ana kadar anlatılan uygulamalar arasında benim favorim olan Canva bir çok web tasarımcının, fotoğrafçının ve dijital içerik üreticilerinin uğrak noktalarından birisidir. Canva kavram haritası oluşturabileceğiniz en güzel web araçlarından birisidir. Canva.com üzerinden istediğiniz zaman kolaylıkla üye olabilirsiniz. Tamamen ücretsiz olan canva ile sunumlar, instagram gönderileri, sosyal medya içerikleri, logolar, kavram haritaları, afişler, el ilanları, kartvizitler, blog reklam bandları, özgeçmiş, Youtube küçük resimleri, instagram hikayeleri, masaüstü duvar kağıtları, davetiye, youtube kanal resmi, kitap kapağı, menü, rapor, mektup, fatura, kontrol listesi, duvar takvimi gibi daha bir çok listeleme yapabilirsiniz. Bu ürünleri ücretsiz bir şekilde oluşturabiliriz. Ayrıca öğretmenler için pro üyelik ücretsizdir.
Bu denli kapsamı geniş olan bir web aracı sanırım başka bulunmamaktadır. Siteye Google hesabınız ile de üye olabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için bu konuda hazırladığımız yazımızı aşağı bırakıyorum incelersiniz.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]https://www.nedir-bu.com/canva-nedir-nasil-kullanilir-ve-ucretsiz-pro-uyelik-alma/[/box]