Programlama

Python ile Neler Yapılabilir Avantaj ve Dezavantajları

Python ile neler yapılabilir başlıklı bu yazımız da sizlere python hakkında kısa bilgiler verip avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceğim. Hazırsanız yazımıza başlayalım.

Python Hakkında Kısa Bilgi

Yazılım, bugünümüze şekil verirken yarınımıza temel veren bir alandır. Programlama dilleri ise yazılımların temellerini oluşturan en önemli unsurlardan birisidir. Python 30 yıldan fazla geçmişe sahip olan birikimli bir programlama dilidir. Dünya üzerinde en hızlı büyüyen yazılımcı kitlesine sahip programlama dilidir. Python geçmişi sağlam temellere oturmuş geleceğe ise kendinden emin bir şekilde ilerler. Yeni teknolojiler ile arasında bulunan pozitif yönlü yüksek korelasyon bunun en temel kanıtlarından birisidir. Python yüksek seviyeli bir programlama dilidir. İçerisinde bulunan paketler topluluk tarafından her geçen gün daha da geliştirilmektedir yani açık kaynak kodlu bir yapıya sahiptir.

Python Tarihsel Süreci

İlk olarak 1990 yılında geliştirilmeye başlanan python zaman içerisinde isim değişikliğine uğrasa da günümüze kadar gelmiştir. En güzel yanlarından birisi sizin şuan gerçekleştirmek istediğiniz bir proje ile alakalı kodlar muhtemelen bir başka geliştirici tarafından hazırlanıp topluluk ile paylaşılmıştır.

Bu yönüyle toplulukta biriken veriler sizlerin python öğrenme serüveninde sizler için en güzel ve temel kaynaklardan birisi olacaktır. Programlama dilleri temelde iki başlık altında ele alınabilmektedir. Bunlar açık kaynak kodlu programlama dilleri ve kapalı kaynak kodlu programlama dilleri şeklinde olabilir aynı zamanda blok tabanlı programlama dilleri ve metin tabanlı programlama dilleri olarak ta incelenebilir.

Yazılım Dilleri Türleri Nelerdir ?

açık-kaynak-kodlu-linux-i̇şletim-sistemleri-nelerdir
açık-kaynak-kodlu-linux-i̇şletim-sistemleri-nelerdir

1- Açık kaynak kodlu programlama dilleri

Açık kaynaklı olan programlama dilleri, belirli bir şirket veya grup tarafından değil tüm kullanıcılar tarafından geliştirilen bir dildir. Mülkiyeti kullanıcılarına aittir. Kendisini sürekli günceller yenilikler peşinde koşar.

Açık kaynak kodlu yazılım türleri hakkında bilgi almak isterseniz.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]https://www.nedir-bu.com/acik-kaynak-kodlu-yazilim-ve-isletim-sistemi-nedir/[/box]

2- Kapalı kaynak kodlu programlama dilleri

Açık kaynak kodlu programlama dilleri aksine geliştiricisi belirli ve sınırlı olan programlama dilleridir. Hukuksal olarak muhatap bulabileceğiniz bir geliştiricisi vardır.

3- Blok tabanlı programlama dilleri

Blok tabanlı programlama dilleri, programlamaya yeni ve görsel bir soluk katan programlama dilleridir. Özellikle öğrencilere yazılım eğitimi verirken tercih edilirken bunun yanı sıra ciddiyetinden ödün vermeyen bir programlama dilidir. Sürükle bırak yöntemiyle çalışır. Kod blogları bir araya geldikçe program oluşmaya başlar. En bilinen blok tabanlı kodlama araçları Scratch ve Mblock’ tur.

4- Metin tabanlı programlama dilleri

Blok tabanlı programlama dillerine göre daha eski olan bu diller her ne kadar eski olsalar da özellikle iş hayatında kullanılan programlama dillerini içerir. Metin tabanlı programlama dilleri içerisinde yer alan Python bu bölümde ciddi bir yere sahiptiR. Ayrıca C, C++, C#, HTML, Php, JAVA, Javascript, SQL, Perl gibi bir çok dil de bu bölümde yer alır.

python ile neler yapılabilir
python ile neler yapılabilir

Python ile Neler Yapılabilir ?

Çalışma alanı oldukça geniş olan bir programlama dilidir. Bu sebeple de oldukça fazla kullanıcısı bulunmaktadır. Python ile yapılabilen yazılım türleri ;

  • Veri bilimi
  • Veri analizi
  • Makine öğrenmesi
  • Otomasyon yazılımları
  • Ağ yazılımları
  • Oyunlar

Gibi alanlara odaklanmaktadır. Fakat bunların yanı sıra oyun geliştirme, web tasarım gibi konularda da sizlere yardımcı olur. Python, tekrar eden dijital davranışların kontrolünde üstün performans göstermektedir. Diğer programlama dillerine göre daha hızlı çalışır.

Python, en çok yatırımı makine öğrenmesi, derin öğrenme ve veri bilimi alanlarına yapmaktadır. Makine öğrenmesi ile makineler çeşitli durumlar ve senaryolar karşısında seçimler yaparak davranışları incelemektedir. Örneğin Python ile kameralar aracılığıyla yüz tanıma programları geliştirilmektedir. İnsanların yüzlerinin geometrik olarak şifrelenip bir veri tabanında saklanarak kamera önünden geçen insanların cinsiyetleri, bilgileri, beden özellikleri verilenebilmektedir.

Bir başka somut örnek ise şu olabilir düşünün bir restoran işletiyorsunuz ve kendinize rakip olarak gördüğünüz ikinci bir restoran ise sokağın sonunda sizle yarışıyor üstelik gayet iyi menüler çıkarıyor. Python sizin için bir casus gibi çalışıp rakip restoranın internet sitesindeki ne güncel menüleri ve içerikleri depolayabilir, size sunabilir.

Python ile Yazılmış Uygulamalar

Dünya üzerinde geliştirilen yazılımların %27 oranında kullanıldığı bir dildir. Buradaki veriden de göreceğiniz gibi python bir çok yazılıma sirayet etmektedir. Bu hızlı yayılış elbette ki bugün kullandığımız uygulamalar arasında da gerçekleşmiştir. Örneğin;

  1. Reddit
  2. Spotify
  3. Google
  4. Nasa
  5. Facebook
  6. instagram
  7. Dropbox
  8. İnstagram
  9. Blender

gibi uygulamalar Python ile geliştirilmiş uygulamalardandır.

Python ‘ un Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir ?

  1. Python, diğer programlama dillerine göre daha hızlı çalışır.
  2. Diğer programlama dillerine göre daha az kod ile aynı işi yapar.
  3. Gelecek teknolojilerini destekleyen ve geliştiren bir yapıya sahiptir.
  4. Bir çok platformda kusursuz çalışır.
  5. Veri bilimine en çok katkı sağlayan programlama dillerinden birisidir.
  6. Makine öğrenmesini destekler.
  7. Otomasyonda önde gelir.

Dezavantajlarına gelecek olursak;

  1. Python oyun geliştirme alanında Unity gibi ağır abi olamamıştır.
  2. Python görsel unsurların işlenmesinde kendisini daha çok geliştirmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular 

Python ile Neler Yapılır

Veri bilimi
Veri analizi
Makine öğrenmesi
Otomasyon yazılımları
Ağ yazılımları
Oyunla

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu