Donanım Yazılım

Açık Kaynak Kodlu Yazılım Ve İşletim Sistemi Nedir ?

Bu yazımızda açık kaynak kodlu yazılım ve işletim sistemi nedir konusunu açıklayıp, örneklerle bu uygulamalar nelerdir sorularına cevap bulmaya çalışacağız. Bu konuda bilgi almak istiyorsanız hemen yazımıza başlayalım.

Açık Kaynak Kodlu Yazılım Nedir ?

Uygulamalar ya da işletim sistemlerinin oluşturulmasında kullanılan kodların diğer kullanıcılar ile paylaşılmasıdır. Bu sayede bir birliktelik oluşturulup uygulama ya da işletim sistemi daha fazla kişi tarafından geliştirilebilir. İsterseniz sizde geliştirme konusunda katkıda bulunabilirsiniz. Bir çok kişi tarafından geliştirilip ücretsiz bir şekilde kullanılan uygulamalar oluşturulmuş olur.

Bu en büyük avantajıdır fakat kaynak kodlarının herkese açık olması dezavantajları da beraberinde getirmektedir. Uygulamalara çok rahat bir şekilde müdahale edilecek açıklar bulunabilir. Bu dezavantajına rağmen açık kodlu işletim sistemlerinde daha az virüs bulunmaktadır.

Windows firması gibi direk yazılım satan firmaların bakış açısına tam ters bir yapıda geliştirilen bu uygulamalar. Yazılım geliştirme ve sektörde iş yapma konusunda bakış açısınıda değiştirmektedir. Şöyle ki uygulamaların ücretsiz olması bu işten para kazanan kişilerin sadece servis ücreti ile çalışmasına yöneltmiştir. Firma bazlı uygulama geliştirme yerine küresel çapta evinde ufak katkılar ile geliştirilen uygulamalar ortaya çıkmıştır.

açık-kaynak-kodlu-yazılım-nedir
açık-kaynak-kodlu-yazılım-nedir

Linux işletim sistemleri açısından bakıldığında kullanıcıların alışkanlıklarından hemen kopamaması ve yeni sistemlere alışma korkusu sebebi ile maalesef istediği seviyeye gelememiştir. Buna rağmen çok iyi iş çıkaran uygulamalar da yok değil. Örnek verecek olursak  şu anda bu yazıyı yazdığım platform yani wordpress sistemi açık kaynak kodlu bir yazımdır ve en çok tercih edilen web sitesi oluşturma platformu konumundadır.

Açık Kaynak Kodun Gelişim Süreci

Biraz da tarihçesi hakkında bilgi verecek olursak 1983 yılında Richard M. Stallman telif hakları konularına alternatif ve kaynak kodlarının herkesçe görülebileceği bir proje oluşturma fikri ile yola çıktı ve Stallman projesini duyurdu. 1984 yılında yoğun bir şekilde proje üzerinde çalışmaya başlayan Stallman 1985 yılında başka yazılımcıların bu projeye katkı sunabilmesi için bir çağrı metni oluşturdu.

1989 yılında GNU lisansını alarak CopyLeft kavramını dünyaya tanıtmış ve tanımlamış oldu. Bu kavram ile herkese açık , geliştirilebilir, dağıtılabilir yazılımın neleri kapsadığı tanımlandı ve kodlarında değişiklik yapılması durumunda neler yapılması gerektiği bir standart olarak kabul edildi.

İnternet ‘in gelişmesi ve yaygınlaşması ile birlikte özgür yazılım fikri de gelişti ve bu fikir bir kitle oluşturdu. Bu fikir sayesinde Linux işletim sistemlerinin temelleri atıldı ve halen geliştirilmeye devam edilmektedir.

açık-kaynak-kodlu-linux-i̇şletim-sistemleri-nelerdir
açık-kaynak-kodlu-linux-i̇şletim-sistemleri-nelerdir

Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri Nelerdir ?

  1. Ubuntu
  2. Fedora
  3. Debian
  4. Linux Mint
  5. Mx Linux
  6. Pardus
  7. Elementary OS
  8. Solus
  9. Pop! OS
  10. Zorin
  11. Manjaro

2020 yılına kadar bir çok Linux işletim sistemi dağıtımı piyasaya sürüldü fakat bir çoğu isim olarak kaldı. Bu zamana kadar geliştirilmiş ve en çok tercih edilen Linux işletim sisteminin ( açık kaynak kodlu işletim sistemleri ) listesini yukarıda verilmiştir.

pardus milli i̇şletim sistemi nedir tarihi ve sistem gereksinimleri-yeni
pardus milli i̇şletim sistemi nedir tarihi ve sistem gereksinimleri-yeni

Türkiye’deki Çalışmalar

Türkiye de açık kaynak kodlu işletim sistemi konusunda çalışmalar TÜBİTAK bünyesindeki mühendisler tarafından yürütülmekte. Geliştirdikleri Pardus işletim sistemi ve bazı programlar üzerinde çalışmalar yapmaktadırlar. Pardus işletim sistemi ve geliştirdikleri diğer yazılımlar konusunda bilgi almak isterseniz Pardus Nedir konulu yazımızı incelemenizi tavsiye ederim.

Açık Kaynak Kodlu Yazılım Örnekleri Nelerdir ?

Dikkat etmesek de en çok kullandığımız bazı yazılımlar özgür yazılımladır. Bir kaç tane örnek verecek olursak;

  • Android cep telefonu işletim sistemi
  • Chrome İnternet tarayıcısı
  • Filezilla Ftp dosya gönderme uygulaması
  • Firefox internet tarayıcısı
  • VLC player Film video oynatıcısı
  • 7zip Dosya sıkıştırma yazılımı
  • MySQL Veri tabanı uygulaması
  • Notepad++  Editör
  • LibreOffice Ofis uygulamaları

uygulamalarını örnek gösterebiliriz.

Sıkça Sorulan Sorular ?

 

Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri Nelerdir ?

Manjaro Linux
Mint MX Linux
Ubuntu
Elementary OS
Solus
Fedora
Debian
Pop! OS
Zorin
Pardus

Açık Kaynak İşletim Sistemi Nedir ?

İşletim sistemi hazırlanırken kullanılan kaynak kodlarının herkese açık olmasıdır.

Linux Açık Kaynak Kodlu mu ?

Evet bu tür işletimim sistemlerinin kaynak kodları açıktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu