Pardus Milli İşletim Sistemi Nedir Tarihi ve Sistem Gereksinimleri
İçindekiler
Pardus Nedir ?
Milli İşletim Sistemi Pardus nedir kısaca tanımlayacak olursak? Kaynak kodları açık bir platform olması ve Linux temel alınarak geliştirilmiş milli bir işletim sistemidir. Tübitak bünyesinde bulunan mühendislerin özverili çalışmaları sayesinden 2003 yılında bir fikirle başlayıp bu günlere kadar gelen bir işletim sistemi. Pardus Açık kaynak kodlu işletim sistemi yerli bir sistem olarak Debian işletim sistemini temel alarak inşa edilmiştir. Bu sistem indirip kurabileceğiniz gibi hiç bir para ödemeden kullanabileceğiniz bir sistemdir. Bu sistemlerin en büyük avantajı bir çok programın yüklü gelmesi ve virüsler konusunda daha güvenilir olmalarıdır. Bu sistemin tarihinden ve indir me işleminden biraz bahsedelim.
Pardus Milli İşletim Sisteminin Tarihi
Bu işletim sistemi 2003 yılında bir planlama ile fikir aşamasında başlayıp 2004 yılında proje olarak çalışmalar başladı. Ardından ilk sürümü 2005 yılında hayata geçen sistem en son 19. sürüm ile gelişmesine devam etmektedir. 2013 yılında temel bir değişiklik ile Debian alt yapısına geçildimiştir. Ardından bu değişiklikle halen yeni sürümleri geliştirilmeye devam etmektedir. Şuan hali hazırda sitesine bulabileceğiniz en son sürümü 19.02 dir. Artık her 2 yılda bir temel sürüm ve dört ayda bir güncellemeler ile devam edeceklerini duyurmuşlardır.
Sistem Gereksinimleri Nelerdir ?
İşletim sisteminin en son sürümünün ihtiyaç duyduğu minimum donanım gereksinimleri.
İşlemci : 1 Gigahz 64 bit tabanlı işlemci
Ram : 1 Gigabyte
Sabit sürücü : 8 Gigabyte depolama alanı
Ekran kartı : 800 X 600 Ekran çözünürlüğünü destekleyen ekran kartına ihtiyaç duymaktadır.
Son olarak belirtmeden geçmeyeyim bu sistem gereksinimleri resmi sitesinde belirtilen minimum özelliklerdir.
Pardus İndirme Nasıl Yapılır?
Linux Pardus indirme işlemi için Resmi sitesi olan pardus.org.tr adresine giriş yapıpmasınız. Ardından indir menüsüden sürümler sekmesinden ana sürümler bölümüne girerseniz en son sürümü olan 19.02 ulaşabilirsiniz. Bu dosyayı bir usb oluşturma araçı ile usb ye yukleyip kuruluma başlayabilirsiniz.
Diğer Çalışmaları
Tübitak mühendisleri Bu işletim sisteminin yanında gerekli olacak yazılımları da geliştirmektedirler kısaca bunlardan bahsedelim.
Ahtapot : Kurum ve kuruluşlar için gerekli olan siber güvenli konusunda koruma sağlayan bir yazılımdır.
Engerek : Büyük kuruluşlar için gerekli olan bilişim sistemlerinin hesaplarını yönetmek için kullanılan bir yazılımdır.
Liderahenk : Ağ üzerinde ki sistemleri izleme ve kontrol etmeyi sağlayan bir yazılım.
Ulakbüs : Üniversitelerde oluşan kaynak kullanımı konusunu tek platformda halletmek için. Ayrıca minimum düzeyde kullanılması için geliştirilen bir yazılımdır.
ETAP : özel bir işletim sistemi olarak akıllı tahtalar için geliştirilmiştir. Faz 3 Akıllık tahtalarda yüklü olarak etap sürümü işletim sistemi gelmektedir.
Sonuç olarak daha ayrıntılı bilgi için resmi sitesi olan pardus.org.tr yi ziyaret ediniz.