Donanım Yazılım

İşletim Sistemi Nedir Kısaca Çeşitleri Nelerdir ?

İşletim sistemi nedir kısaca anlatacağımız bu yazımızda çeşitlerini ve kategorilerinden de ayrıntılı bir şekilde değineceğim. Hazırsanız yazımıza başlayalım.

İşletim Sistemi Nedir Kısaca ?

Bilgisayarda , cep telefonu ve akıllı cihazlarda bulunan donanım birimleri ile yazılımların sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayan ana yazılıma işletim sistemi denir. Ana yazılım olmadan bilgisayar aldığınızda bu cihazlar hiç bir işe yaramazlar.

İşletim sistemlerinin bir çok sınıflandırma türü vardır. Bunlar;

Şimdi bu kategorileri ve alt kategorilerini daha ayrıntılı olarak inceleyelim.

İşletim Sistemi Nasıl Çalışır ?

Bilgisayarın çalıştırma butonuna bastıktan sonra bios bölümü açılmaktadır. İlk olarak bios gerekli kontrolleri yapacak ve ilk başta çalıştırılacağı, yani boot edeceği sürücüyü kontrol edecektir. Daha sonra bios hangi sürücü tanımlanmış ise onunla başlayacak ve sırası ile devam edecektir. Son olarak da bu sürücüde bir sistem ya da kurulum başlangıcı varsa o sürücü ile açılışı başlatacaktır.

Bu aşamadan sonra işletim sistemi yüklenmeye ve aynı zamanda ram a gerekli dosyalarını aktarmaya başlayacaktır. Daha sonra ise ilk başta tanımlanmış olan gerekli program parçacıkları ya da programları çalıştıracaktır. En son olarak da artık ekran açılmış ve bizim kullanımımıza hazır bir vaziyette bekleyecektir.

freedos-işletim-sistemi-nedir

Freedos İşletim Sistemi Nedir ?

Kısaca freedos sistemini de açıklamadan diğer ayrıntılara geçmeyelim. Eğer alacağınız bilgisayarda bu ibare varsa bilgisayarda bir işletim sistemi yoktur ya da basit bir linux sürümü yüklüdür. Bilgisayar alırken freedos ibaresi gördüğünüzde fiyat olarak daha uygun olacaktır ancak işletim sistemi yüklemeyi biliyor olmanız gerekir.  Burada amaç daha uygun bir laptop ya da masaüstü bilgisayar satmaktır.

Kaynak Kodları Bakımından İşletim Sistemi Çeşitleri Nelerdir ?

Bu sınıflamadaki ana fark bir sistem geliştirilirken kullanılan kodların diğer kullanıcılar ve yazılım geliştiricilere sunulması ya da sunulmamasıdır. Ayrıca kaynak kodları açık olan sistemler genellikle ücretsiz sistemlerken, kaynak kodları kapalı olan sistemler ücretlidir. Sonuç olarak bu işletim sistemleri tekele bir tepki olarak açık kaynak kodlu sistemler doğmuştur. Daha ayrıntılı olarak bahsedecek olursak.

Kapalı Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri

  • Windows
  • Mac Os
  • IOS ( cep telefonu için )

açık-kaynak-kodlu-i̇şletim-sistemleri

Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri

Linux işletim sisteminin türlerinin tamamı bu kategoriye girmektedir. En bilindik linux tabanlı işletim sistemlerinden bir kaç tanesini örnek verecek olursak.

  • Pardus işletim sistemi
  • Ubuntu
  • Debian
  • Red Had
  • Suse
  • Mint

Açık kaynak kodlu yazılımlar hakkında bilgi almak isterseniz yazımızı inceleyebilirsiniz.

[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]https://www.nedir-bu.com/acik-kaynak-kodlu-yazilim-nedir/[/box]

Cep Telefonu İşletim Sistemleri Çeşitleri Nelerdir ?

Cep telefonları da akıllı sistemler olduklarından dolayı ayrıca donanım ve yazılımların sorunsuz şekilde çalışması içim bir sisteme ihtiyaç duymaktadırlar. Akıllı telefonlar için geliştirilen sistemlerin günümüzde iki türü olsa da en büyük rakiplerinin geliştirdiği bir tür daha aralarına katılarak ileriki yıllarda üç farklı türü olacaktır. Bu sistemler;

  1. Android
  2. İOS
  3. HarmonyOS ( Huawei firmasının geliştirmekte olduğu )

kısa kısa açıklayacak olursak;

android-sürümleri-nelerdir

1-Android İşletim Sistemi

Açık kaynak kodlu yazılım olan linux tabanı üzerine geliştirilmiş bir cep telefonu işletim sistemidir. Ayrıca dünyada en çok kullanılan cep telefonu sistemidir. Daha ayrıntılı bilgi için Android nedir yazımızı inceleyebilirsiniz.

2-IOS

Apple firmasının kendi cihazları için geliştirdiği ios işletim sistemidir. Daha ayrıntılı bilgi için Ios nedir yazısını inceleyebilirsiniz.

3-HarmonyOS

Huawei firmasının geliştirmiş olduğu sistemidir. Yine linux tabanı üzerine geliştirilmiş bir sistemdir. Firmalar arasında yaşanan rekabetten ve ticaret kısıtlamalarından doğmuş bir işletim sistemi olarak ileriki günlerde isminden söz ettirecektir.

Bilgisayar İşletim Sistemi Nedir Çeşitleri Nelerdir ?

Bu kategoride ise bilgisayarlara kurulabilecek işletim sistemlerinden bahsetmek istiyorum. Bu sistemlerden en bilindik olanı hiç kuşkusuz Windows işletim sistemleridir. Kişisel bilgisayarların gelişmesiyle başlayan bu serüvende bir çok sistem piyasaya sürülmüştür.

bilgisayar i̇şletim sistemi nedir çeşitleri nelerdir
bilgisayar i̇şletim sistemi nedir çeşitleri nelerdir

1- Windows İşletim Sistemi

Microsoft firmasının geliştirdiği ve halen yeni sürümleri üzerinde çalıştığı işletim sistemdir. DOS ile başlayan bu serüven bir çok Windows sürümü ile devam etmiştir. Günümüzde halen bilgisayarlarda en çok tercih edilen sistem olarak kullanılmaktadır. Tarihsel olarak çıkardıkları sürümleri yazacak olursak.

  • Windows 1.0
  • Windows 2.0
  • 3.0 sürümü
  • 3.1 sürümü ( Benim ilk tanıştığım sürüm )
  • Windows 95
  • 98 sürümü
  • Windows Me
  • Windows XP ( En iyi sürümü )
  • Vista sürümü
  • Windows 7 ( En çok tercih edilen sürümlerinden biri )
  • 8, 8.1 sürümü ( Hiç sevemediğim sürümleri)
  • Windows 10

2- Linux Türleri

Windows işletim sistemlerinin tekelleşme durumuna karşı geliştirilen ve tamamen ücretsiz olan işletim sistemleridir. Piyasada bir çok sürümü bulunmaktadır. Türkiye’nin geliştirdiği versiyonu ise Pardus Linuxtır.

3- Mac OS X

Apple firmasının kendi masaüstü ve laptopları için geliştirdiği sistemdir. Bu sistemin de bir çok sürümü bulunmaktadır. Bunlardan örnek verecek olursak.

  • Mac OS X 10.0 Cheetah
  • Mac OS X 10.1
  • Son olarak 11 sürümü

Bu işletim sisteminin tüm sürümlerini ayrıntılı olarak yazmadım. İlk ve son versiyonlarının ismini yukarıda bulunmakta ancak daha ayrıntılı incelemek isterseniz Wikipedia MacOs sayfasını inceleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

En çok kullanılan işletim sistemi Nedir ?

Akıllı cihazların tamamı dikkate alınarak listelendiğinde. 1- Android 2-Windows 3-iOS 4-MOS 5-Linux

İşletim Sistemi nedir kısaca

Bilgisayar , cep telefonu ve akıllı cihazlarda bulunan donanım birimleri ile yazılımların sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayan ana yazılıma işletim sistemi denir.

İşletim sistemi örnekleri

1-Windows
2-Android
3-IOS
örneklerini verebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu