Android Nedir Ne İşe Yarar ? Kısaca Özetini Verelim 2024
İçindekiler
Bu yazımızda çok merak edilen konulardan olan android nedir , ne ise yarar konularını açıklayıp sürümleri hakkında bilgiler vermek istiyorum. Android konusunda kısaca bilgiler bulmak istiyorsanız hemen başlayalım.
Android Nedir , Ne İşe Yarar ( Ne Demek )?
En kısa tanımla Android bir işletim sistemidir. Ne işe yarar sorusunun en kısa cevabı ise akıllı cihazların uygulamaları ile donanımlarının uyumlu bir şekilde çalışması için gerekli olan iletişimleri kurmasını sağlayan ana programdır. Bu ana program olmadan hiç bir cihaz çalışamaz. En bilindik bir kaç işletim sistemi örnek verecek olursak;
- IOS
- Android
- Windows 10
- Macos
Bu işletim sistemlerinden IOS ve Android telefon ve tabletler için kullanılan uygulamalardır. Windows ve MACOS ise bilgisayarların işletim sistemidir. Telefon , tablet ve akıllı diğer cihazlarda en çok tercih edilen işletim sistemi androiddir. Bu sistem ilk başta küçük bir girişim şirketi olarak kurudu. Google firması bu girişim şirketini alarak şirketi büyüttü ve telefon tablet sektörüne de bu sayede girmiş oldu.
Geliştirmeye başladığı bu uygulamayı elektronik sektöründe olan şirketlere kullanım lisansını satmaya başladı. Google firmasının geliştirdiği bu işletim sistemini kullanım lisansını alan birçok cep telefon firma bulunmaktadır. En bilindik firmalar ise ;
- Samsung
- Huawei
- Xioami
Bu firmalar ana yapısını satın aldıkları bu sistemi geliştirip üzerinde değişiklikler yaparak kendi sürümlerini üretmektedirler. Fakat temel olarak ana yapı her zaman androiddir ve ana sistemde sürekli yenilenmekte sürümleri piyasaya çıkmaktadır.
Android ‘in Temelini Oluşturan İşletim Sistem Nedir ?
Bu işletim sisteminin temel çekirdeğini linux a borçludur. Onun temelleri üzerine yazılmış bir sistemdir. Linux bilindiği üzeri açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olsa da google tarafında bunu tam anlamı ile söylemek mümkün değil. Belirli standartlara kadar değişikliğe firma müsaade etmektedir. Linux temeli üzerinde kurulu olan bu sistemde 5 ana yapı üzerine inşa edilmiştir.
- Çekirdek
- Runtime
- Kütüphaneler
- Uygulama geliştirme sistemi
- Uygulama katmanı
Çoğu son kullanıcı kullandığı telefonun ne tür bir sistemi var pek bilmemektedir ve buda sorunlarının çözümünde sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Peki işletim sistemimizin ne olduğunu nasıl bileceğiz?
İşletim Sistemi Ne Olduğu Nasıl Anlaşılır?
- En basit birinci yol telefon yada tableti kapatıp açmaktır. İlk açılışta beklerken ekrana gelen görüntünün en altında işletim sistemi bilgisi çıkacaktır ve bu sayede öğrenebileceğiz.
- Diğer yol ise ayarlar sayfasına girmek ve buradan telefon hakkında sayfasını bulmaktır. Bu sayfada android sürümünüz yazıyor ise telefon yada tabletiniz android işletim sisteminin o yazan sürümünü kullanıyor demektir.
Android Sürümleri ( Versiyonları ) Nelerdir?
Her işletim işletim sisteminde olduğu gibi androidin de bu güne kadar bir çok sürümü ( versiyonu ) bulunmaktadır. Bu sürümlere isimler verilirken çok ilginç bir şekilde google firması şeker ve tatlı isimleri vermeyi tercih etmiştir. Sadece son iki sürümde bu geleneğini bozan google bundan sonra rakamsa bir sürü isimi tercih edecek gibi gözükmekte. Piyasaya sürülmüş bu android versiyonlarının listesi ise;
- Gingerbread 2011 tarihinde piyasaya çıkmıştır.
- Honeycomb 2011 tarihinde yayınlanmıştır.
- Ice Cream Sandwich 2011 tarihinde yayınlanmıştır.
- Jelly Bean 2012 tarihinde piyasaya çıkmıştır.
- KitKat 2013 tarihinden piyasaya çıkmıştır.
- Lollipop 2014 tarihinde yayınlanmıştır.
- Marshmallow 2015 tarihinde yayınlandı.
- Nougat 2016 tarihinde piyasaya çıkmıştır.
- Oreo 2017 tarihinde piyasaya sürülmüştür.
- Pie 2018 yayınlanma tarihi.
- 10 2019 yayınlanma tarihi.
Android Son Sürümü Nedir ?
Son sürümü olan 11 sürümü duyurulmuştur. Fakat bu sürüm daha yayınlanmamıştır.
Sıkça Sorulan Sorular
Android Ne Demek ?
Google tarafından geliştirilen cep telefonları ve mobil cihazlarda kullanılan işletim sistemidir.
Android Nedir Kısaca
Mobil cihazlarda kullanılan açık kaynak kodlu işletim sistemine verilen isimdir. Bu işletim sistemini Google firması geliştirmektedir.