Öğretim Nedir , Nerede ve Kim Tarafından Verilir ? 2024
İçindekiler
Bu yazımızda sizlere öğretim nedir kavramını açıklamaya çalışacağız. Hazırsanız yazımıza başlayalım.
Öğretim Nedir ?
Öğretim kavramının genel bir tanımını yapacak olursak öğretim, okul içerisinde her türlü faaliyetin planlı ve programlı olarak işinde profesyonel ve eğitmen kişilerce verilen bölümdür. Öğretimin temel amacı bireyin okul ile tanıştığı ilk andan itibaren ona neyi nerede, ne şekilde ve ne zaman yapacağı önceden planlanmış olup belli bir program dahilinde öğretilmesidir.
Öğretim bireye olumlu hedefler yönünde ilerleten müfredatlardır. Olumsuz herhangi bir davranış öğretimin hedef noktası hiçbir zaman olmamıştır. Eğitimci herhangi bir şeyin bireye öğretilmesi konusunda oldukça titiz ve özenli davranır. Örneğin bir davranışın yapılıp yapılmaması değil de uzak durulması açısından birey eğitilir. Bunlara ek olarak öğretim formal boyutla ilgilenir.
Öğretimin öncülleri arasında sıralayabileceğimiz önceden belirlenmiş kurallar ve hedeflere ulaşabilmek için sadece öğretim yeterli olmayacaktır. Yani öğretim, eğitimin bir alt dalıdır. Yaklaşık 6 ve 7 yaşlarında başladığımız öğretim süreci belli bir dönem içerisinde gerçekleşirken eğitim her zaman her yerde karşılaşabileceğimiz hayatımızın bir parçasıdır. Sosyal yaşantımızdan öğrendiğimiz eğitim, öğretim olmayabilir fakat her öğretim birey için bir eğitimdir.
Öğretim daha çok akademik yapıdadır. Eğitime nazara daha gerçekçi ve bilimseldir. Eğitim bireyin bireye karşı ya da bireyin topluma karşı ahlaki değerlerini içerir. Öğretim, öğrenmeyi ve öğretmeyi içinde barındırmaktadır. Belirlenmiş bir amaca yönelen birey bilgileri kendi benliğinde talim eder ve bu sayede kolaylıkla düzenleme, kılavuzluk etme ve gereçleri sağlama konusunda donanıma sahip olur.
Formal olarakta bilinen öğretim öğrenciyi belli bir denetime tabii tutar. Aynı zamanda bu öğrencinin hedeflerine ulaşıp ulaşamadığını da ölçebilme şansı verir. Yanı öğrenci başarılı ya da başarısız olarak ifade edilebilir. Öğretim aslında bir disiplin felsefesidir. Öğretimin başarıya ulaşabilmesi için bu felsefe önemli bir hareket doğrusudur. Eğitimde ise birey bilgi ve beceri ile donatılmış olsa da vatandaşlık sorumluğunu ve kişinin iyi ya da kötü birey olmasına ortam hazırlamaktadır. Bu sayede kişi kültürel değerlerini sonraki nesillere aktarıp toplumsal bütünlüğü ve devamlılığı sağlayarak yeni bireyler yetiştirmektedir.
Öğretim Nerede ve Kim Tarafından Yapılmalıdır ?
Öğretim hepimizin bildiği üzere profesyonel olarak lanse edilen öğretmenler tarafından bireye aşılanmaktadır. Yani bir ebeveynin çocuğuna öğretmiş olduğu yeni bir bilgi öğretim değildir. Öğretim olabilmesi için belli başlı program dahilinde çocuğa yeni bir bilgi öğretilebilir.
Öte yandan öğretim eğitim kurumlarınca verilmelidir. Yani evde anne ve babamızdan öğrendiğimiz şeyler öğretim değil eğitimdir. Bu noktada eğitim ve öğretim birbirinden ayrılır. Eğitim ve öğretim arasındaki farkın tam olarak kavranamaması bu iki kavramın sürekli olarak birbirleriyle aynı işlevde olduğunu sanılmasına neden olmaktadır. Ancak eğitim ve öğretimin iki farklı tanımda ve içerikte olduğu herkes tarafından bilinmesi gerekir.
Eğitim, aileden ve çevreden kazanılan bir kültürlenme sürecidir. Birey bu sürece doğduğu andan itibaren adapte olur. Aile, çevre veya okul etkileşimiyle insan hayatı boyunca dinamiktir. Başka bir deyişle bireyin eğitim süreci onu hayata hazırlayan ve aynı zamanda gelişmesini sağlayan bir araçtır. Bireyin eğitimini temel çıkış noktası davranış değişikliğidir. Bu sayede birey davranış değişikliğini istediği yönde ve amaçta kullanabilmektedir.
Öğretimde ise doğduğumuz andan itibaren başlayan eğitimin belli kurumlarca planlı ve programlı şekilde yürütülmesidir. Öğretime başlayan bir birey müfredata uygun olarak ilerler ve bunun sonucunda uzmanlık kazanabilmek adına öğretimi kullanır. Öğretim anaokulundan başlayarak yükseköğretime kadar devam eder. Bu evrede sonra birey istediği öğretime yönelerek hayata ilk adımını atmış olur. Yani birey burada anaokulundan itibaren başlamış olduğu öğretim serüvenini işlerinde kullanılır.
[box type=”success” align=”aligncenter” class=”” width=””]https://www.nedir-bu.com/egitim-ve-ogretim-arasindaki-farklar/[/box]
Öğretim nedir başlıklı yazımızın sonuna geldik umarım faydalı bir içerik olmuştur.