Doğa

Türkiyedeki Endemik Bitki Türleri Nelerdir ?

Endemik Nedir ?

Endemik kelimesi ; Yunanca endemos kelimesinden gelmiştir. Dünyanın yalnızca bir bölgesinde ya da yerinde yetişen diğer yerlerde bulunmayan bitki türlerine verilen isimdir. Türkiyedeki endemik bitki türleri 3000’in üzerindedir. Ülkemizde 10000 bitki türü yetiştiği düşünülecek olursa bu bitki türlerinin üçte birini endemik bitki türleri oluşturmaktadır.

Farklı iklimlerin görülmesi, 2 kıta arasında geçiş bölgesinde bulunması, dağlık ve engebeli arazilerin fazlaca yer alması endemik bitki türleri açısından ülkemizin zenginliğini açıklamaktadır. Sadece Türkiye’de yetişen bazı endemik bitkiler nedir ve özellikleri şunlardır:

Türkiyedeki Endemik Bitki Türleri Nelerdir ?

anadolu-glayolu-ve-istanbul-kardeleni-nedir-bu
anadolu-glayolu-ve-istanbul-kardeleni-nedir-bu

 

  • Anadolu Glayölü

Sıklıkla Akdeniz ve Ege Bölgeleri’nde bulunan Anadolu Glayölü, bahar ve yaz aylarında kızılçam ormanları ve makilerde görülmektedir. Çok narin bir yapıya sahip endemik bitki olan Anadolu Glayölü, hızlı bir şekilde azalması nedeniyle tamamen yok olma riskiyle karşı karşıya bulunmaktadır.

  • İstanbul Kardeleni

Nergisgiller familyasından endemik bir kardelen alt türüdür. İstanbul’la birlikte Bolu, Bursa ve Kırklareli’de görülmektedir. Köknar ve kayın ormanları kenarında rastlanmaktadır. Ocak-Nisan ayları çiçeklendiği zaman dilimidir.

sıgla-agaci-ve-kasnak-mesesi-nedir bu
sıgla-agaci-ve-kasnak-mesesi-nedir bu

 

  • Kasnak Meşesi 

Sık görüldüğü yerler Afyon, Isparta, Konya ve Kütahya illeridir. Odunları kıymetli addedilen bir ağaç türüdür. Genel itibarıyla mobilya kaplamasında ve parke üretiminde kullanılır.

  • Sığla Ağacı 

En sık Muğla ve Fethiye civarında görülmektedir. Çınarı çağrıştıran sığla ağacı boy olarak 20 metreye kadar uzayabilmektedir. Bazı bölgelerde Günlük Ağacı olarak da bilinir.

ispir-mesesi-datca-hurması-endemik bitki türleri
ispir-mesesi-datca-hurması-endemik bitki türleri

 

  • İspir Meşesi

İspir Meşesi; Kastamonu, Yozgat ve Doğu Anadolu bölgesinin genelinde rastlanabilen bir türdür. Çok kısa yaprak saplarıyla bilinen bu meşe türünün boyu yaklaşık 6-7 metreye kadar uzayabilmektedir.

  • Datça Hurması

Datça ve Teke Yarımadası’nda yetişmekte olan bir bitkidir. Datça Hurması ağacı ortalama 10-15 metre boyunda olup meyveleri 1,5 cm boyunda ve sarı-kahverengi arası renk tonlarına sahiptir. Şiddetli rüzgarlar Datça hurması ağaçlarını olumsuz bir şekilde etkilediğinden çoğunlukla derin vadilerde hayatta kalmayı başarabilmektedir.

türkiyedeki endemik bitki türleri-kazdağı-göknarı-ters-lale
türkiyedeki endemik bitki türleri-kazdağı-göknarı-ters-lale

 

  • Kazdağı Göknarı

Sadece Kazdağı’nda görülebilen bu türün boyu yaklaşık 30 metreye kadar uzayabilmektedir. Yapraklarının yassı şekli olan Kazdağı Göknarının tepesinde bulunan kozalakları yaklaşık olarak 20 cm boyuna ulaşabilmektedir. Rutubetli toprakları fazlasıyla seven ve uygun koşullarda hızla büyüyen bir türdür.

  • Ters Lale

Anadolu’da neredeyse her bölgede görülebilen bu çiçek türü en çok Hakkari ve Van illerinde yetişir. Her dalında 6 yaprak barındıran Ters Lalenin boyu yaklaşık 70 cm kadar uzayabilmektedir. Genellikle 1000-3000 metre arası rakımlarda görülmektedir.

eber-sarısı-piyam-antalya-çiğdemi-endemik bitki türleri
eber-sarısı-piyam-antalya-çiğdemi-endemik bitki türleri

 

  • Eber Sarısı-Piyam

Eber Sarısı 1982 yılında keşfedilmiştir. Dünyada sadece Akşehir ve Eber göllerinin yamaçlarında parçalı bir biçimde kümelenmiştir. Türün çok hızlı azalması nedeniyle türü tehlikededir. Otsu, sarı çiçekli ve 40-80 cm arası boylara sahiptir. Bir çiçekten 3 meyve vermesi en önemli özelliğidir.

  • Antalya Çiğdemi

Antalya Çiğdemi, adından da anlaşılacağı üzere sadece Antalya’da yetişen bir türdür. Ekim ayından aralık ayına kadar çiçek açmakta ve çiçeklerini korumaktadır. Genellikle 1000 metre civarındaki yükseltilerde görülmektedir. Aynı kökten uzun yıllar yeni filizler verebilmektedir.

kar-eğreltisi-zambak-giller türleri-nedir-bu
kar-eğreltisi-zambak-giller türleri-nedir-bu

 

  • Kar Eğreltisi

Nemli yerlerde görülen bu endemik tür Türkiye’de en çok Karadeniz bölgesinde görülmektedir. Ortalama 1.5 metrelere ulaşan bu tür çok yıllık bir bitki türüdür.

  • Zambak Giller

Türkiye de en çok Manisa bölgesinde görülen bu endemik tür bir çok türü bulunmaktadır. Güzel çiçekleri ile dikkat çeken bu bitki türü en çok 500 – 2000 rakım arasında görülmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu