Doğa

Siyah Ceviz Nedir ( Black Walnut ) Neden Tercih Edilir?

Siyah Ceviz Nedir ?

Siyah ceviz nedir ya da kara ceviz nedir ( black Walnut ) kelimesini ilk duyduğumuzda aklımıza iç renginin siyah olduğu ceviz demi ürettiler gibi bir algı oluşabilir fakat bu iç rengi ile alakalı bir isimlendirme değildir. Siyah ceviz genel olarak ağacın kerestesinin diğer ceviz türlerinden daha koyu renkte olmasından dolayı bu ismi almıştır. Ayrıca meyvelerinin dış kabuğu kuruduğu zaman siyah renkte olması da bu ismi almasında etkilidir. Literatürdeki diğer ismi ise Juglans nigra olarak bilinmektedir.

bu-tür-neden-tercih-edilmeli-siyah-ceviz-ağacı
bu-tür-neden-tercih-edilmeli-siyah-ceviz-ağacı

Bu Tür Neden Tercih Edilmeli ?

Ana vatan olarak Amerika kıtasının kuzeyi ve Kanadadır. Bu bölgelerde yetişmesinden dolayı soğuk iklime dayanıklı bir türdür. Kara ceviz ağacı çok büyük, geniş bir yapıya ve sert keresteye sahip olmasından dolayı  en çok kereste endüstrisinde kullanılmaktadır. Meyvesi çok sert kabuklu ve yeterince iç oranına sahip olmadığından meyvesi için tercih edilecek bir tür değildir. Yinede meyvesin bazı ürünler için kullanıldığı bilinmektedir. Ağaç ürün vermeye 10 yıldan sonra başlaması da bir dezavantajdır. Bundan dolayı ticari bahçe kurulumunda Tercih edilmez.

Bu ağacın diğer bir türü olan Kaliforniya siyah cevizi (Juglans hindsii)  Amerika’da verimli ceviz türü olan chadler cevizi gibi yandal verimli türlerin üretiminde anaç olarak tercih edilmektedir. Anaç olarak tercih edilme sebebi ise diğer türlere göre % 30 oranında daha hızlı gelişme göstermesidir( melez anaçlar hariç). Bu cevizin anaç olarak tercih edildiği bahçelerde daha az sürede gelişmiş ağaçlar oluşturup ürün almaya hızlı bir şekilde başlana bilmektedir.

Black Walnut ( Siyah Ceviz ) Türkiye’deki Durumu

Türkiye’de ise yeni yeni bilinen bir tür olasından dolayı ceviz fidanı üreticileri anaç olarak bu tür yerine çetin ceviz dediğimiz türleri tercih etmektedirler. Zaten bu ağaç soğuk ilklim ağacı olduğu için tohumlarının da soğuklanma isteği çok olmakta ve genellikle ekilen tohumlar çıkmamaktadır. Ayrıca ağaç kök yapısı olarak uzun bir kazık köke sahip olduğu için ekildiği yerden başka bir yere taşması sorun olacaktır. Artık fidan üretiminde bu tür yerine Vlach anacı olarak adlandırılan melez anaçlar laboratuvar ortamında geliştirmekte ve tercih edilmektedir. ülkemizde de melez anaç üretimlerine başlanmış olup ticari bahçelerde bu anaçlar üzerine aşılanmış verimli ceviz türleri ile bahçeler kurulmaya başlamıştır.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu