Matematik Ve Oyun Hakkında Bilgiler 2024 ✔
İçindekiler
Matematik ve oyun konusunu işleyeceğimiz bu yazımızda sizlere matematik dersini oyunlaştıra bileceğiniz bir kaç etkinlikten de bahsetmek istiyorum. Hazırsanız yazımıza başlayalım.
Matematik ve Oyun
Matematik dersleri yıllardır hem velilerin hem de çocukların aklında en önemli, en zor ders olarak yer etmiştir. Matematiği iyi olan öğrenci daha başarılı sayılmıştır. Bu durumlar da çocuklar da matematiğe karşı olumsuz bir önyargıya sebep olmuştur.
İşte, burada öğretmenlerin imdadına yetişecek olan matematiksel oyunlardır. Öğretmen matematik derslerini oyunlarla destekler, öğrencilerin eğlenerek öğrenmesini sağlarsa bu önyargı zamanla değişebilir.
Matematiksel Oyun Oynatılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Matematik dersinde oyun oynatılırken öğretmenlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu maddelere dikkat edildiğinde oyun amacına ulaşabilir.
Dikkat edilmesi gereken noktaları maddeler halinde sıralayalım:
- Öğretmen, bir tek kişinin kazanıp diğerlerinin kaybedeceği oyunlar oynatmaktan sakınmalı.
- Yarışmalarda aynı düzeydeki öğrencilerin karşılaşmalarını sağlamalı.
- Çocuklar düzenli bir şekilde kazanmaya başladıklarında oyun düzeyini zorlaştırmalı.
- Sınıfı kızlar ve erkekler olarak bölmemeli. Aksi takdirde birbirlerine karşı kinlenirler.
- Gürültü oluşturacak oyunları oynatmadan önce diğer sınıfların dersi dikkate alınmalı.
Matematiksel Bir Oyun Nasıl Olmalı?
Matematiksel bir oyun,
- Hedef davranışları kazandıracak nitelikte olmalı.
- Sınıf ortamında uygulanabilir olmalı.
- Yaşa ve cinsiyete uygun olmalı.
- Genel ahlak ilkelerine uygun olmalı.
- Fazla zaman almamalı.
- Öğrenciler tarafından kolay anlaşılır olmalı.
- Öğrencilere zevk aldırmalı ve öğrencileri eğlendirmeli.
Matematiksel Oyun Örnekleri
Matematik dersinde oynatılabilecek bir oyunun nasıl olması gerektiğine, öğretmenin dikkat etmesi gereken noktalara değindik. Şimdi birkaç matematiksel oyun örneği verelim.
1) Tangram
Tangram bir çeşit yapboz çeşididir. Daha çok geometri konularında işe yarayabilecek olan tangramın hazırlanması ve oynanması oldukça basittir. Her öğrenci bireysel oynayabileceği gibi gruplar halinde de oynayabilirler.
Tangram oyunu parçaların ayrılmış bir yapboz gibidir. Tan adı verilen 7 yassı parçadan oluşan belirli bir resmi oluşturmaktır tangramdaki amaç. Oyun için gerekli olan resmi hazırlamak çok kolaydır. Uygun olursa, öğrencilere kağıtlar verilerek kendi tangramları hazırlamaları istenebilir. Böylece öğrencilerin psikomotor becerileri de gelişmiş olur.
2) Matematik Scrabble
Bir kelime oyunu olan scrabble ile benzerdir. Tek farkı kelime oluşturmak yerine eşitlikler kurmaktır.
Oyun 2 ila 4 oyuncu ile oynanabilir. Malzemeleri, oyun tahtası ve üzerinde sayılar ile basit matematiksel semboller bulunan taşlardır. Oyun 5 yaş ve üzeri çocuklar için uygundur.
Her oyuncu tahta üzerindeki taşlar ve elindeki taşlarla eşitlikler kurmak için uğraşır. elindeki ve tahta üzerinde bulunan taşları kullanarak tahta üzerinde eşitlikler kurmaya çalışır. Her taş için belirlenmiş farklı puanlar vardır öğrenciler fazla puan toplamaya çalışırlar. En fazla puanı toplayan kazanır.
Matematik scrabble oyunu matematik konularından dört işlem, eşitlik konularını ve aritmetiğin genel kurallarını eğlenceli bir hale getirerek öğretmeye yardımcı olur.
3) Matematik ve Oyun Etkinliği İçin Sihirli Kareler
Sihirli kareler oyunu stratejik bir matematik oyunudur. En az 3×3’lük bir kare ile oynanan bu oyun öğrencileri düşünmeye, strateji oluşturmaya sevk ederken aynı zamanda sayıları öğrenme, basamak kavramını öğrenme, dört işlemi akıldan yapma gibi matematik becerilerini de öğrenciye kazandırmış olur
Matematik Dersinde Kullanılabilecek Web 2.0 Araçları
Sınıflarınızda akıllı tahta varsa matematik ve oyun etkinliği yapabilmek için dersi eğlenceli hale getirmek için kullanabileceğiniz bir kaç web 2.0 aracının da ismini verelim.