Almanya Eğitim Sistemi Nedir Kısaca ? 2024
İçindekiler
Almanya Eğitim Sistemi Nedir Kısaca
Dünya tarafından ün kazanmış ve kalitesi ile tanınmış olan Almanya eğitim sistemi öğrencilerin eşit bir sistem içerisinde eğitim almasını sağlar. İyi şekilde organize olduğu düşünülen bu eğitim modelinde öğrenciler hem okuyup hem çalışabilme olanağına sahiptir. Yapılan araştırmalara göre ülke içerisinde köklü ve yenilikçi üniversiteler mevcuttur. Dünya çapındaki sıralamada ilk 100 üniversiteden 10 tanesi Almanya’da bulunur.
Özellikle Berlin ve Münih gibi şehirlerde olan üniversiteler sosyal bilimler ve mühendislik gibi alanlarda en iyiler arasında yer alır. Buralarda okumak pek çok öğrenci için ayrıcalık olarak kabul edilir. Ülkedeki zorunlu eğitim 15 yaş ve altı şeklinde belirtilmiştir. Fakat genel duruma bakıldığında öğrencilerin büyük bir bölümü on sekiz yaşına kadar eğitime devam eder. Bu eğitimler okul öncesi eğitim, ilköğretim eğitimi ve ikinci öğretim gibi çeşitlere ayrılır. Ülkede alınan eğitim öğrencinin ilerlemek istediği alanda yetkinlik kazanabileceği şekilde planlanır. Yaşam standartları ve refah seviyesinin yüksek tutulması öğrenciler açısından avantaj sağlar. Kalite yüksek olduğu için ülkede farklı kültürlerden gelen öğrenci sayısı fazladır.
Almanya’da ilkokul eğitimine başlama yaşı 6 olup bu eğitim dört yıl boyunca devam eder. Eyaletler arası küçük değişiklikler görülüp bazı yerlerde ilkokul eğitimi altı yıla kadar çıkabilir. Daha sonra aile, öğretmenler ve öğrencinin ortak kararı ile temel okul, orta okul, lise, ortak okul, özel eğitim okulu ve yükseköğretim eğitimlerinden seçim yapılarak devam edilir. Her eğitim yılı kendi içerisinde iki döneme ayrılır ve öğrenciler diledikleri zaman eğitime dahil olabilirler.
Almanya Türkiye Eğitim Sistemi Karşılaştırması
Almanya eğitim sistemi ile Türkiye arasında farklar ana okul seviyesinden başlar. Almanya’da 4 ile 6 yaş arasındaki çocukların ana okulu eğitim alması zorunludur ve buna ilişkin masraflar devlet tarafından karşılanır. Ancak Türkiye’de böyle bir uygulama yoktur.
Türkiye’de iki dönemlik eğitim süresi içinde kayıt aşaması yalnızca iki dönemin başlangıcında olur. Almanya’da ise öğrenci dilediği zaman eğitime katılıp devam edebilir.
İki ülkenin eğitim sistemi arasındaki temel fark zorunlu eğitim süresi ve kademeleri ile ilgilidir. Almanya’da zorunlu eğitim süresi dokuz yıldır. Türkiye’de ise bu süre sekiz yıl olarak belirlenmiştir. Almanya’da eğitim süresi içinde ilk dört yıl ilkokul olarak verilir ve devam eden sürede öğrencinin başarı durumuna göre farklı kademelerde olan eğitimler tercih edilir.
Ülkemizde haftalık ders saati ortalama 40 saat iken bu süre Almanya’da 20 ile 30 saat arasında değişir. Her iki ülkede de bir ders saati yaklaşık 45 dakikadır. Ayrıca yaz tatilleri ve yarıyıl tatillerinin haricinde resmi ve dini bayramlarda da okullar tatil edilir.
Almanya ile Türkiye eğitim sistemindeki temel farklardan biri akşam okulu uygulamasıdır. Almanya’da normal eğitim dönemine katılamayan Alman vatandaşları akşamları okullarına devam edebilirler. Bu tür uygulama Türkiye’de mevcut değildir.
Almanya’da Okul Saatleri
Almanya eğitim sistemi içerisinde haftalık toplam ders saati en fazla 30 saat olarak belirlenir. Bu süreye akşam okulu da dahildir. Bir ders saati 45 dakika olup öğrencilerin bir akademik takvim içerisinde 190 gün boyunca okula gitmeleri gerekir. Eğitim döneminde yaz tatili ise altı hafta şeklinde düzenlenmiştir. Eğitimler genellikle sabah saat 7:30 ile 8 arasında başlayıp öğlen saatlerinde biter. İlk okul eğitiminin bitişi 11 ya da 12 olur. Diğer okullardaki derslerin bitişi ise ortalama 13:00 ya da biraz daha uzun olabilir. Bazı bölgelerde bunların haricinde tüm gün boyunca devam eden okullar da vardır. Bu okulların bitiş saati ise 16:00 şeklinde belirlenmiştir.
İlkokul eğitimi öğrenci 6 yaşına geldiğinde başlar ve yaşanılan eyalete göre bu eğitim 4 veya 5 yıl boyunca devam eder. Ülkede devlet okullarının haricinde özel okullar da vardır ve bu okulların eğitiminde bazı farklılıklar görülebilir. Özel okullar genellikle özel şirketler, dernekler ya da kilise tarafından yönetilirler. Türk öğrencileri için incelendiğinde öğrenciler vize durumu sebebiyle misafir olarak en fazla on bir ay boyunca eğitim görebilirler. Buna karşılık ödemeler altı ay yani yarı dönem ve 11 ay tam yıl için farklılık gösterir. Bazı okullarda ders saatleri içerisinde farklı dillerin kullanılması misafir öğrenciler açısından avantaj sağlar.
Almanya’da Eğitim Verilen Dersler
Almanya eğitim sistemi içerisinde dersler zorunlu dersler ve teorik dersler gibi çeşitlere ayrılır. Zorunlu dersler eğitim seviyesine göre farklılık gösterecektir. Örneğin lise eğitiminde bulunan zorunlu dersler arasında Almanca, matematik, ekonomi, beden eğitimi gibi dersler vardır. İletişim ve reklamcılık, bilgisayar bilimleri, sağlık bilimleri, tekstil gibi dersler seçmeli ders grubunda yer alır. Diğer ülkelerden Almanya’ya eğitim için gelen kişilerin dil yeterliliklerini ispatlamaları için ekstra belge sunmaları ve eğitim dilinin Almanca olduğu bu derslere hazır olduklarını göstermeleri gerekir.
Ortaokul müfredatı incelendiğinde sosyal bilimler, edebiyat ve sanat, doğa bilimleri gibi temel konulara ait eğitim verilir. Burada asıl amaç öğrencilerin yüksek öğretime geçebilecek şekilde olgunluk kazanmalarını sağlamaktır. Öğrenciler bu derslerden 1 ile 6 arasında not alırlar. 1 en iyi notken en kötü not 6 olarak kabul edilir.
Almanya’da yükseköğretim kısmında eğitim üniversiteler, meslek yüksekokulları ve sanat yüksekokulu olmak üzere üç gruba ayrılır. Klasik üniversite ve teknik üniversite çeşitleri yüksek eğitimin temelini oluşturur. Bu eğitim şeklinde öğrencilere en geniş alternatifler sunulur. Devlet üniversitelerinde farklı alanlarda eğitim verilmekte olup sosyal ve idari bilimler, doğa bilimleri, din bilimi fakülteleri, tıp, felsefe, ekonomi, hukuk en dikkat çeken eğitimler arasında yer alır. Almanya eğitim sistemi içerisinde öğrencilerin ortalama üçte birlik kısmı uygulamalı olan yüksek okullara devam eder.
Bu içeriğimize benzer diğer içeriklerimizi de incelemek isterseniz.